Байден та Сі попередили Путіна про неприпустимість ядерних загроз на адресу України

Коментарi:

Президент США зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном на полях саміту G20 в Індонезії. Вони висловилися проти зміни ядерної зброї в Україні, йдеться в повідомленні Білого дому.

«Президент Байден порушив питання про жорстоку війну Росії проти України та про безвідповідальні загрози застосування ядерної зброї з боку Росії. Президент Байден і голова Сі погодилися, що ядерну війну не можна починати і не можна виграти, і наголосили на своїй незгоді із застосуванням ядерної зброї в Україні», — йдеться у заяві Білого дому.

Проте китайське МЗС у своєму повідомленні прямо не згадує, що лідери обговорювали ядерну загрозу. Китай «вкрай стурбований поточною ситуацією в Україні» і «завжди стояв на боці світу і продовжуватиме заохочувати мирні переговори, йдеться у заяві МЗС Китаю.

КНР виступає за відновлення мирних переговорів між Росією та Україною, а також сподівається, що США та ЄС вестиме всебічний діалог з Росією, сказав Сі Байдену.

Світові лідери всерйоз обговорюють можливість застосування Росією ядерної бомби після загрози Володимира Путіна. Оголошуючи в Росії мобілізацію у вересні, він згадав, що готовий використати всі наявні кошти для збереження контролю над окупованими територіями України.

Окрім війни в Україні, Байден та Сі обговорили взаємини Китаю та США. Країни продовжують конкурувати, але це суперництво не повинно перерости у протистояння, сказав Байден. Країни повинні відповідально ставитися до конкуренції, які стосунки мають залишатися відкритими. Крім цього, США та Китаю необхідно спільно вирішувати глобальні проблеми, такі як зміна клімату, продовольча криза та інші.

Байден також попередив Сі, що позиція Вашингтона щодо Тайваню залишається незмінною. КНР вважає острів своєю територією та неодноразово висловлювався про його приєднання. Байден висловився проти «дедалі більше агресивних дій» КНР щодо Тайваню. На думку американського президента, така політика Китаю підриває мир і стабільність у Тайванській протоці.

Сторони домовилися, що держсекретар США Ентоні Блінке невдовзі відвідає Пекін. Розмова Байдена та Сі тривала більше 3 годин.