Росія вп'яте за тиждень попросила переговорів з Україною

Коментарi:

З початку тижня, коли стало зрозуміло, що Росія залишить Херсон, у Кремлі та міністерстві закордонних справ практично щодня заявляють про бажання переговорів із Україною.

Сьогодні, 11 листопада, на цю тему висловився заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков. За його словами, Росія "відкрита до діалогу без попередніх умов". «Ми до цього були готові і раніше, але Київ за командою своїх західних кураторів перервав діалог, який загалом рухався вперед, — розроблявся якийсь документ. Нині це все в минулому. Що далі залежить не від нас», — зазначив Рябков.

Про можливість припинення війни в Україні у разі згоди Києва на переговори заявив і речник президента РФ Дмитро Пєсков. «Конфлікт в Україні, тобто, я сказав би, спеціальну військову операцію, можна завершити шляхом завершення її цілей або досягнення цілей мирними переговорами», — сказав він. При цьому Пєсков нарік, що з урахуванням позиції України діалог «зараз неможливий».

Таку позицію представник Кремля озвучував і 7 листопада. Тоді він зазначив, що Москва «залишається відкритою і готова досягати своїх цілей шляхом діалогу», проте не бачить такої можливості, оскільки в Києві ухвалили закон «про непродовження будь-яких переговорів із російською стороною».

8 листопада, після того як президент України Володимир Зеленський озвучив умови для поновлення контактів із врегулювання, в МЗС РФ заявили, що з боку Росії якихось попередніх вимог щодо цього немає. «Україна ухвалила закон, який забороняє їй вести мирні переговори із Росією. Це їхній вибір, ми завжди заявляли про готовність до таких переговорів, які були перервані не з нашої вини. З нашого боку, попередніх умов немає жодних, крім головного: щоб Україна виявила добру волю», — сказав заступник голови відомства Андрій Руденко.

Читайте також : "Такі пропонують переговори?": Зеленський показав наслідки удару росіян по Миколаєву

9 листопада, коли міністр оборони Сергій Шойгу наказав здати Херсон, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова натякнула, що тепер Київ має нарешті погодитися на врегулювання. "Російська сторона, як і раніше, відкрита до переговорів з українською стороною, готова вести їх з урахуванням реалій, що складаються на даний момент", – підкреслила вона. Таким чином, за тиждень прохання про діалог звучали вже п'ять разів.

30 вересня Зеленський підписав указ про неможливість переговорів із нинішнім президентом Росії Володимиром Путіним. Однак у своїй заяві щодо умов для початку врегулювання він про це не згадав. 10 листопада Зеленський сказав, що згоден "говорити з Росією, але з іншою Росією – тією, яка дійсно буде готова до миру".

У свою чергу Міністерство закордонних справ України вважає «черговою димовою завісою» подібні заклики Москви. «Російські чиновники починають згадувати про переговори щоразу, коли російські війська зазнають поразки на полі бою. У Москві не зацікавлені у відновленні миру в Україні. Імітуючи готовність до діалогу, РФ намагається виграти час, щоб перегрупувати підрозділи, підготувати нещодавно мобілізованих росіян, вирішити питання нестачі озброєння, усунути недоліки логістики, а потім з новими силами вдатися до нових хвиль агресії», – заявив представник МЗС Олег Ніколенко.

Він нагадав, що Україна неодноразово пропонувала переговори, «але завжди отримувала або зверхню реакцію та вимогу підкоритися ультиматумам Кремля, або чергові акти геноциду українців».

Навесні Зеленський просив Путіна про особисту зустріч чотири рази, але в Кремлі йому весь час відмовляли, посилаючись на те, що для обговорення на такому високому рівні немає конкретних питань.