Працівникам критичної інфраструктури Миколаєва роздають пігулки калію йодиду

Коментарi:

Миколаївська міська комісія з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій розпорядилася роздати співробітникам критичної інфраструктури міста пігулки калію йодиду.

Про це повідомила начальниця Миколаївського міського управління охорони здоров'я Ірина Шамрай.

"Це стандартна процедура, передбачена законодавством і використовується у разі можливої ​​радіаційної надзвичайної ситуації", – наголосила Шамрай.

Вона зазначила, що наразі такої загрози немає, і ситуація перебуває на постійному контролі. Служби, відповідальні за безпеку, знаходяться у постійній готовності, а для кожного миколаївця забезпечено відповідну кількість йодиду калію.

Всього до Миколаїва передано 74600 таблеток калію-йодиду. Фахівцями управління вже роздано 33 871 таблетку.

«Були складені списки працівників критичної інфраструктури до 40 років. Наші фахівці виїжджають на місце та під розпис кожному з них видають пігулку з інструкцією», – розповіла Ірина Шамрай.

За рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я України приймати препарат для профілактики не можна. Лише винятково після оповіщення, що свідчить про радіаційну небезпеку. Таблетку слід випити протягом шести годин після сигналу. Не рекомендовано застосування калію йодиду людям старше 40 років.

Ірина Шамрай запевнила, що у місті є достатньо препарату – ще близько 40 тисяч доз. Тому за бажанням можна звернутися до сімейного лікаря та отримати таблетки за його направленням: і для себе, і для дітей. Рекомендована доза вживання для дорослих та дітей віком від 12 років – 130 мг, тобто одна таблетка, пів таблетки – для дітей до 3 років, четверта частина рекомендована для немовлят.

Також зазначимо, що показання радіаційного фону знімаються щодня у шести містах та ще кількох контрольних точках регіону. Гамма-фон Миколаївської області залишається на довоєнних показниках і на сьогодні, 7 листопада, становить від 10 до 13 мікрозівертів на годину.