Переважна більшість росіян виступає за продовження війни з Україною, – соцопитування

Коментарi:

Росіяни в масі продовжують підтримувати війну в Україні, незважаючи на масову мобілізацію, за місяць якої 300 тисяч людей було призвано до армії, а майже 90 тисяч – уже вирушили на фронт.

Опитування, проведене в жовтні для Кремля однією з підконтрольних соціологічних служб, показало, що 58% росіян віком 18-45 років виступають за продовження бойових дій, повідомляє Faridaily з посиланням на закрите дослідження, яке поширюється серед чиновників.

Перший тиждень мобілізації передбачувано обрушив настрої у провоєнному таборі: частка 18-45-річних, хто хотів би зупинити операцію в Україні, підскочила з 38% до 50%, а кількість виступаючих «за» зникла до 34% з 49% у середині вересня.

Лише ті, у кого невеликі шанси вирушити за порядком денним (група 45+), зміцнилися в бажанні продовжувати війну: 69% проти 65% тижнем раніше.

Але через місяць мобілізаційних заходів, які спровокували втечу з країни сотень тисяч людей, «шок» змінився на нову хвилю посилення підтримки: 58% у групі 18-45 років і 74% серед тих, кому більше 45.

Частка охочих продовжити бойові дії, внаслідок яких, за західними даними, вже загинули десятки тисяч російських солдатів, наприкінці жовтня навіть перевищила рівні серпня: тоді серед молоді та людей середнього віку таких було 37%.

У масштабах всього населення, за даними на 20 жовтня, 68% опитаних вважають, що війну треба продовжувати, 22% – що зупинити. Стільки ж — 68% — думають, що війну загалом слід було розпочинати, 16% — що не слід. Втім, як зазначають соціологи, за нинішніх умов при оцінці подібних опитувань потрібно тримати в умі щонайменше те кримінальне покарання, яке передбачене за «дискредитацію» армії.