У західних столицях немає уявлення, як може виглядати мирне врегулювання в Україні – WSJ

Коментарi:

З'явилися подробиці про тему пошуків шляхів миру між Україною та Росією на неофіційному рівні, про які пише газета The Wall Street Journal.

Чиновники, з якими поспілкувалося видання, кажуть, що західні уряди змінили риторику, бажаючи переконати внутрішню аудиторію, що лідери зосереджені на досягненні справедливого світу. Але є проблема.

"У західних столицях немає чіткого уявлення, як може виглядати остаточне мирне врегулювання. Я думаю, що ні Берлін, ні Париж, ні Вашингтон зараз не стали б підштовхувати Київ до ухвалення чогось, що, на думку Зеленського, не відповідає інтересам України" , – каже голова варшавського офісу Європейської ради з міжнародних відносин Петро Бурас.

Експерти вбачають потенціал для розбіжностей між західними урядами, у ситуації, наприклад, якщо українські сили продовжать кидати виклик Путіну, намагаючись повернути Крим.

Це найскладніше питання, але лідери поки що відкладають його та аналогічні тупикові проблеми у довгий ящик.

Крім того, за оцінкою Бураса, ще один розкол у західних столицях пов'язаний з тим, чи можливий будь-який міцний світ без повалення Путіна.

Але найгостріше питання, за словами колишнього високопоставленого французького чиновника Олів'є Шмітта, полягатиме в тому, чи Україна має бойкотувати мирні переговори доти, доки вона не відвоює всі свої втрачені території, включаючи Крим? Чи, з іншого боку, якщо будуть переговори, доки Росія продовжує окупувати частини України, наскільки сильно Київ має наполягати на поверненні всієї своєї території?

"У якийсь момент деякі країни спробують приборкати вимоги України, а інші скажуть, що вона цілком правомочна максимізувати свої вимоги", – вважає Олів'є Шмітт.