Іран підтвердив, що постачав Росії "шахеди". Але вимагає довести, що ними атакували громадянську інфраструктуру

Коментарi:

Іран вперше визнав, що постачав бойові безпілотники Росії. Як заявив глава МЗС країни Хосейн Амір Абдоллахіан, це були невеликі партії, які були відправлені за кілька місяців до початку війни в Україні.

«Хотів би обговорити той шум, який зчинили західні країни, які стверджують, що Іран поставив Росії ракети та дрони. Твердження про ракети — цілком неправильні. Та частина, що стосується дронів, правда: ми передали Росії невелику кількість безпілотників за кілька місяців до початку війни в Україні», – сказав він.

У той же час Абдоллахіан заперечує відправлення дронів після 24 лютого. За словами міністра, Тегеран чекає на інформацію від Києва з приводу їх можливого застосування для атак з цивільної інфраструктури. "Якщо нам доведуть, що Росія використала іранські безпілотники у війні проти України, ми не залишимося байдужими до цього питання", – наголосив він.

Раніше влада Ірану неодноразово заперечувала, що постачала безпілотники до РФ. При цьому ЗСУ практично щодня повідомляє про знищення дронів іранського виробництва. Нещодавно посол Ірану в ООН Амір Саїд Іравані назвав такі звинувачення «абсолютно необґрунтованими» та підтвердив позицію Тегерана про нейтралітет у війні.

У свою чергу, в Україні іранські дрони-камікадзе Shahed-136 збивають пачками. За даними Києва, Росія використовує ці безпілотники під назвою "Герань-2". Про те, що Іран постачає БПЛА Москві, говорили і країни Заходу.

У жовтні Євросоюз оголосив про запровадження санкцій проти іранської компанії Shahed Aviation Industries, яка випускає однойменні дрони. Рішення пояснили "матеріальною підтримкою" бойових дій в Україні. У Кремлі звинувачення у застосуванні іранських безпілотників на війні відкидали.

Після масованих ударів Росії по енергооб'єктах України генеральний секретар ООН Антоніу Гутеріш оголосив про плани відправити до Києва фахівців, щоб встановити країну походження дронів, які використовувалися для атаки. У відповідь Москва пригрозила переглянути відносини з ООН.