Сі Цзіньпін вперше виступив проти ядерних загроз Путіна

Коментарi:

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що він проти застосування ядерної зброї у Європі.

На зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцем у Пекіні китайський лідер закликав міжнародне співтовариство «відкинути загрозу застосування ядерної зброї» та виступити проти ядерної війни, щоб не допустити «кризи на Євразійському континенті», повідомляє Bloomberg з посиланням на державне інформаційне агентство «Синьхуa».

Сі Цзіньпін також сказав про необхідність спільних зусиль забезпечити стабільність постачання продовольства та енергоресурсів.

Перед початком війни в Україні Сі заявив разом із Володимиром Путіним про «безмежне партнерство» між Китаєм та Росією. Але тепер китайський лідер, щойно переобраний на з'їзді Компартії на третій термін, порушуючи піввікову традицію, вперше чітко висловився з трьох основних питань міжнародного порядку денного, які Путін активно використовує у протистоянні з Україною та Заходом, – ядерному, енергетичному та продовольчому. І сказав він про це канцлеру Німеччини – країни, яка найбільше постраждала від розв'язаної Росією газової війни.

Путін неодноразово заявляв у зв'язку з війною в Україні, що Росія може застосувати ядерну зброю. Наприклад, оголошуючи про мобілізацію 21 вересня, після того, як українські війська в ході несподіваного контрнаступу звільнили Харківську область, президент сказав у телезверненні, що при загрозі територіальної цілісності Росія використовує всі методи, зокрема ядерну зброю: «Це не блеф».

"Ті, хто намагаються шантажувати нас ядерною зброєю, повинні знати, що троянда вітрів може розвернутися і в їхній бік", – додав Путін. А 30 вересня на церемонії підписання документів про входження до складу Росії окупованих територій знову висловився на цю тему, звинувативши США у тому, що вони першими використали ядерну зброю та створили прецедент.

Ще жорсткіше висловлюється колишній президент, а нині заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв. Тільки сьогодні він написав у телеграм-каналі, що Росія «має можливість відправити всіх ворогів у геєну вогненну», хоча й обмовившись, що це не є метою. Після анексії чотирьох українських областей Медведєв заявив, що Росія припинятиме будь-яке посягання на них, у тому числі за допомогою ядерної зброї.

Пропагандисти на державних телеканалах неодноразово загрожували Заходу застосуванням ядерної зброї. Наприклад, ведучий програми «Вісті тижня» на телеканалі «Росія-1» Дмитро Кисельов заявив у травні, що однієї лише ракети «Сармат» достатньо, щоб стерти Великобританію з землі. «Це лише один пуск, Борисе, – сказав він, звертаючись до тодішнього прем'єр-міністра Бориса Джонсона. – А Англії немає. Раз і назавжди".