Росія просить пом'якшити банківські санкції в обмін на «зернову угоду»

Коментарi:

Росія просить Захід пом'якшити санкції проти банківського сектора на переговорах про долю «зернової угоди», яка була укладена наприкінці липня і спливає 18 листопада.

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, Москва наполягає на виключенні з списків санкцій Россільгоспбанку, який займає 6-е місце за розміром активів і знаходиться під блокуючими заходами США, Євросоюзу і Британії.

Російські дипломати наполягають, щоб для РСГБ було відновлено доступ до зарубіжних коррахунків і, як наслідок, операцій в іноземній валюті. Позиція Москви полягає в тому, що це дозволить банку проводити платежі за постачання російського продовольства та добрив, розповіли два джерела Reuters.

Пом'якшення санкцій проти банку обговорюється з Євросоюзом, підтвердило агентство джерело в ООН. За словами західного дипломата, знайомого із ситуацією, питання РСГБ також порушувалося на російсько-турецьких переговорах.

«Зернова угода», укладена за участю Туреччини та ООН, дозволила відкрити українські порти, які на початку війни блокував Чорноморський флот, та випустити на світовий ринок 10 млн. тонн продовольства.

29 жовтня після українського удару по базі Чорноморського флоту в Севастополі Росія оголосила про припинення угоди, але через чотири дні повернулася до неї, отримавши гарантії Києва.

Туреччина – другий гарант безпеки зерновозів, флот якої у 7 разів перевершує російський, – попередила, що продовжить вивозити продовольство та застерегла від «провокацій».