Російська резолюція про бойових комарів України провалилася в Раді безпеки ООН

Коментарi:

Резолюція Росії про біолабораторії США в Україні та безпілотників з бойовими комарами провалилася у Раді Безпеки ООН.

За ухвалення документа проголосувала лише сама Росія та Китай, проти виступили США, Великобританія та Франція, решта 10 членів Ради утрималися від голосування. Для ухвалення резолюції потрібно набрати дев'ять голосів із 15-ти.

«Шкода, що наші західні колеги фактично саботували переговорний процес щодо проекту резолюції. Стало очевидним, що країни Заходу просто бояться створення комісії, яка розгляне відповідні матеріали, подані Росією, і проведе за ними розслідування», – заявив заступник постпреду Росії при ООН Дмитро Полянський.

Перед голосуванням Росія надала членам Ради безпеки об'ємний документ, у якому стверджувала, що Пентагон проводить в Україні військові біологічні розробки, порушуючи міжнародну конвенцію про заборону використання біологічної зброї. Зокрема постпред Росії при ООН Василь Небензя стверджував, що Україна має намір застосувати проти російської армії безпілотники з комарами, зараженими інфекційними захворюваннями.

«Такий безпілотник транспортує у заданий район контейнер із великою кількістю комарів – переносників інфекцій та вивільняє їх. За укусу комари інфікують атакованих людей збудниками особливо небезпечних захворювань», – бездоказово заявляв Небензя. За його словами, бойові комарі можуть бути більш ефективними, ніж «найсучасніше озброєння та військова техніка». Так, укушений солдат більше не зможе виконувати поставлені перед ним завдання.

Звинувачення США у тому, що вони створили біолабораторії в Україні, Росія висунула одразу після початку війни. Небензя стверджував, що Москві вдалося захопити якісь документи, які свідчать про роботу американських фахівців зі штамами смертельно небезпечних захворювань – чуми і холери. Також, за словами Небензі, вони вивчали можливості поширення інфекцій за допомогою птахів та кажанів.

Росія вимагає, щоб представники 197 країн, які підписали конвенцію про біологічну зброю, вивчили питання про американські біолабораторії в Україні. Проте Москва не досягла успіху – країни не дійшли консенсусу з цього питання, йшлося у заключному звіті. Представниця США у ООН Лінда Томас-Грінфілд назвала звинувачення Росії «чистої води вигадками, висунутими без жодних доказів», проте обговорення цієї теми – «колосальної тратою часу».

Історії Росії про біолабораторії та бойові комари обурили навіть представника Албанії в ВНН Феріта Ходжу. «Я запитую: що, Раді Безпеки більше нема чим зайнятися? Скільки ми витрачатимемо свій час та ресурси на подібні зловживання?» – Заявив він на черговому засіданні.

«Навіщо поширювати неправдиву інформацію, яка не відповідає жодним науковим параметрам? Навіщо потрібно поширювати безпідставні інсинуації щодо інших держав-членів? Ми не можемо підігравати цій пропаганді просто тому, що Російська Федерація вважає за краще виступати, впивається своїми промовами і спотворює реальність», – сказав Ходжа і зажадав припинити війну Росії проти України.