Росія вдарила по китайському терміналу у Миколаєві: Україна закликає Китай відреагувати

Коментарi:

Міністерство закордонних справ України закликає Китай тиснути на Москву з вимогою припинення війни на тлі ракетного обстрілу китайського терміналу у Миколаєві.

Китайська сторона має вимагати, щоб РФ припинила атаки по українській критичній інфраструктурі.

"РФ здійснила ракетний обстріл по орендованому китайською корпорацією терміналу в Миколаївському морському порту, внаслідок якого було знищено 17 тис. тон соняшникової олії на суму 26 млн доларів США. Інший термінал, яким володіє Китай, знаходиться під загрозою обстрілів", – заявив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

МЗС постійно привертає увагу міжнародної спільноти до цілеспрямованого знищення Росією сільськогосподарських терміналів в Україні як частини стратегії Кремля із підриву глобальної продовольчої безпеки.

Обстріли по китайському терміналу в порту Миколаєва вкотре підтверджують важливість активізації зусиль з боку Пекіна задля припинення війни рф проти України.

"Закликаємо китайську сторону вимагати від Москви негайного припинення атак по українській критичній інфраструктурі, аби захистити в тому числі майно китайських підприємств", – заявив речник.

Позиція Китаю по війні в Україні

У серпні глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що Китай поки зберігає нейтралітет.

На початку жовтня у МЗС Китаю, коментуючи масований ракетний удар по Україні, сказали, що стурбовані погіршенням ситуації.

Речниця міністерства відзначила, що Пекін готовий "продовжувати відігравати конструктивну роль у деескалації ситуації".

20 жовтня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після проведення XX-го Всекитайського з'їзду Комуністичної партії Китаю повідомив: в Україні очікують, що Китай буде неупереджено і максимально справедливо дивитися на російську агресію проти України.

Нещодавно Міністр закордонних справ Китаю Ван І провів телефонну розмову зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, у якій висловив підтримку рф "під лідерством Путіна".