Ердоган кинув Путіну виклик у Чорному морі: Туреччина продовжить вивозити українське зерно

Коментарi:

Туреччина кидає Кремлю виклик у Чорному морі, де-факто запрошуючи розпочати відкритий конфлікт через українське зерно.

Незважаючи на рішення Росії про призупинення участі із «зернової оборудки», Туреччина продовжить зусилля щодо вивезення продовольства з України, заявив у понеділок президент Реджеп Ердоган.

"Навіть якщо Росія продовжує вагатися, оскільки не отримала (очікуваних) вигод (від угоди), ми продовжимо рішучі зусилля щодо служіння людству", – сказав він (цитата з Reuters).

Російська влада в суботу оголосила про вихід з угоди, укладеної наприкінці липня, дозволила відкрити українські порти і відправити на експорт 390 суден з 8 млн тонн пшениці, кукурудзи та іншого продовольства. Рішення було ухвалене через атаку безпілотників на базу Чорноморського флоту в Севастополі, для якої, за російськими даними, могло бути використане цивільне судно із «зернового коридору», заявило Міноборони РФ.

Але незважаючи на російський демарш, вивіз зерна з Одеси та Южного продовжується, оголосив у неділю Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі, створений для огляду суден із зерном.

На понеділок, 31 жовтня, узгоджено прохід морським гуманітарним коридором 16 суден: 12 зерновозів вирушать з України, а чотири прибудуть в українські порти для завантаження.

Туреччина залишається учасником угоди, і її флот виконує функції гаранта безпеки для зерновозів, розчищаючи фарватер від мін та супроводжуючи суд до самого Босфору.

Російські військово-морські сили, які раніше блокували вивіз українського зерна, більше не контролюють Чорне море, писала ще в серпні британська розвідка. Після серії українських ударів, які спочатку знищили флагман крейсер «Москва», а потім бойову авіацію на аеродромі в Саках, Чорноморський флот здебільшого є флотилією для берегової оборони, говорив Джон Спенсер, директор з вивчення військових дій у міських умовах Madison Policy Forum .

Міноборони Туреччини заявило напередодні, що у контакті з учасниками угоди, щоб забезпечити продовження експорту сільгосппродукції. За даними Bloomberg, у неділю турецькі чиновники вели переговори з Москвою, щоб урятувати угоду.

«Нагадуємо сторонам переговорів про важливість цієї ініціативи, яка позитивно вплинула на людство по всьому світу і довела, що будь-які кризи можуть бути вирішені шляхом діалогу», — заявили в Міноборони Туреччини.

Російське джерело у СКЦ заявило «РІА Новини», що рішення про рух судів, яке прийняли Туреччина, Україна та ООН «ні до чого не зобов'язують» Росію. "Ми призупинили участь і офіційно інформацію про це довели до СКЦ", – підкреслило джерело.