Командувача угрупуванням «Центр» в Україні Лапіна знято з посади

Коментарi:

Його відставки домагалися Кадиров та Пригожин.

Генерал-полковник Олександр Лапін, який командував угрупуванням російських військ «Центр» на війні в Україні, знято з посади, повідомили міноборони Росії.

Напередодні відставки Лапіна зажадав голова Чечні Рамзан Кадиров. Його позицію поділяв засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин.

27 жовтня Рамзан Кадиров виступив із різкою критикою командувача Лапіна. Глава Чечні заявив, що генерал ніс відповідальність за оборону ділянки на півночі Донецької області, де нещодавно стався прорив ЗСУ. Перекинуті на допомогу сили нібито «цілу добу не могли знайти бійців Лапіна», яких у результаті «досі виловлюють» у районі Рубіжного та Кремінної — деморалізованими, «без зв'язку, харчування та боєприпасів».

Раніше Кадиров публічно назвав Лапіна «бездарем» і заявив, що генерал, керуючи цією ділянкою оборони, не забезпечив необхідними засобами мобілізованих бійців із Луганської області, а сам нібито «відсиджувався» у Луганську.

Що відомо про Лапіна

Олександр Лапін (народився 1964 року) командує Центральним військовим округом (ЦВО) з 2017 року.

З 2012 року по 8 липня 2014-го Олександр Лапін був командувачем 20-ї гвардійської загальновійськової армії, до складу якої входить 53 зенітна ракетна бригада. На думку міжнародного слідства, з бази цієї бригади під Курськом на схід України було доставлено «Бук», з якого 17 липня 2014 року збили малайзійський «боїнг». Розслідувачі з Bellingcat згадували Лапіна у своїй доповіді про російських військових, які можуть бути відповідальними за аварію літака, зазначаючи, що «Бук» вирушив з бази ще наприкінці червня.

Перед призначенням до ЦВО Олександр Лапін очолював штаб російського угрупування у Сирії.

Як діяли війська під командуванням Лапіна в Україні

На початку російського вторгнення підрозділи ЦВО під керівництвом генерала Олександра Лапіна наступали на Київ зі сходу і зуміли дійти до передмість української столиці, але були зупинені біля Броварів. Налагодити постачання передових частин угруповання не змогло: основні сили загрузли у боях на величезній території від Сум до Чернігова.

Одним із підрозділів, зупинених під Броварами, були частини 90-ї танкової дивізії. Військовослужбовці з її складу стояли, зокрема, в селі Богданівка; влада України звинуватила військового з цього підрозділу Михайла Романова у вбивстві та зґвалтуванні.

Інший підрозділ ЦВО – 15-та «миротворча» бригада – стояла під Києвом, у селі Перемога. У Перемозі росіяни, як було встановлено пізніше, катували та вбивали цивільних. Під час відступу наприкінці березня частини бригади потрапили під український вогонь у селі Нова Басань та зазнали великих втрат.

Після виходу з півночі України війська під керівництвом Лапіна відправили на схід країни. У травні вони, зокрема, захопили Лиман Донецької області (те саме, що було втрачено у вересні). Того ж місяця підлеглі генерала Лапіна з 74-ї мотострілецької бригади зробили вкрай невдалу спробу переправитися через Сіверський Донець у районі Білогорівки під вогнем української артилерії — було втрачено десятки одиниць техніки, зокрема танків, БМП та інженерних машин.

4 липня Путін надав Лапіну звання героя Росії за участь у захопленні Луганської області.

Після успішного просування українських військ у Харківській області Лапіну, як стверджувала українська розвідка у середині вересня, доручили управління та силами Західного військового округу, які не впоралися із обороною цього району. Вже коли Лапін прийняв командування, російська армія втратила Лиман і селище Куп'янськ-Вузлове — при цьому, зважаючи на все, у його розпорядженні не було достатньо сил для їхньої оборони.

На кінець жовтня Лапін керує обороною міста Сватове у Луганській області.