У Миколаєві тариф на тепло залишається на рівні минулорічного. Інформація про підвищення не відповідає дійсності

Коментарi:

«Миколаївоблтеплоенерго» пояснило рішення виконкому міськради

Днями виконавчий комітет Миколаївської міської ради ухвалив рішення щодо встановлення тарифу на тепло. Дехто вирішив, що цього року городянам доведеться платити більше. «Миколаївоблтеплоенерго» заявляє, що це не так.

"Миколаївці, поспішаємо вас заспокоїти – тариф на тепло залишається на рівні торішнього", – наголосили на підприємстві.

Тариф справді прийнятий, проте, цього опалювального сезону городяни платитимуть так само, як і минулого.

Оскільки Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії військового стану та подальшого відновлення їх функціонування» від 29.07.2022 накладено мораторій на підвищення, у тому числі тарифу на тепло у період військового стану в країні.

Це означає, що для споживачів ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» тариф на послугу з постачання теплової енергії для населення залишиться на рівні торішнього, а саме – 1999,08 грн/Гкал (з ПДВ). При цьому плата за абонентське обслуговування складатиме:

  • 33, 74 грн/міс – у розрахунку на одного абонента за наявності комерційного приладу обліку, з урахуванням внесків на обслуговування та заміну приладів обліку;
  • 23, 21 грн/міс – у розрахунку на одного абонента за відсутності вузла комерційного обліку, без урахування внесків на обслуговування та заміну приладів обліку.

При цьому економічно обґрунтовані суми, які були прийняті, становлять:

  • умовно-змінна частина – 1456,82 грн/Гкал (без ПДВ);
  • умовно-постійна частина – 106 163,81 грн./(Гкал/год) (без ПДВ);
  • в одноставковому вираженні – 2370,33 грн/Гкал (без ПДВ).

Прийняття тарифів виконкомом необхідне для відшкодування різниці підприємству з державного бюджету, адже цей розрив практично вдвічі більш збитковий для теплопостачальника.