Росія намагається переконати світ, що Україна готує ядерну атаку проти самої себе

Коментарi:

Україна збирається влаштувати ядерну атаку проти самої себе, підірвавши на своїй території «брудну бомбу», стверджують російське міноборони, кремль і мзс РФ.

Загроза "брудної бомби", про яку напередодні колегами зі США, Британії, Франції та Туреччини розповів голова Міноборони Сергій Шойгу, "реальна", заявив на понеділковому брифінгу прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

«Загроза очевидна», – сказав він, додавши, що інформацію було передано західним країнам. Вірити чи ні – їхня справа, підкреслив Пєсков.

Росія має у своєму розпорядженні конкретні дані щодо наміру України застосувати "брудну бомбу", «це не порожні підозри», заявив на брифінгу того ж дня глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«У нас є інформація, конкретна інформація щодо тих установ в Україні, тих наукових інститутів, які мають технології, що дозволяють спорудити ось цю саму «брудну бомбу», – сказав він. За словами Лаврова, є серйозні підстави вважати, що такі речі можуть плануватися.

Західні країни, з міністрами яких напередодні говорив Шойгу, де-факто погрожуючи ядерною катастрофою в Україні, у понеділок виступили із спільною заявою, в якій назвали брехнею російські твердження та розцінили їх як привід для подальшої ескалації.

Міноборони Росії відповіло брифінгом для журналістів, де продемонструвало карти майбутньої зони зараження, розтягнувши пляму радіоактивного сліду аж до Польщі та Східної Німеччини.

«За наявною у нас інформацією, дві організації України мають конкретні доручення щодо створення так званої "брудної бомби". Роботи знаходяться на завершальній стадії», – заявив начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) Збройних сил РФ Ігор Кирилов.

За його словами, у бомбі, яка начинена звичайною вибухівкою та сумішшю радіоактивних матеріалів, можуть бути використані відходи Чорнобильської АЕС, що містять уран-235 та плутоній-239. Крім того, в Україні є ще три діючі АЕС – Южно-Українська, Хмельницька та Рівненська з дев'ятьма басейнами витримки відпрацьованого ядерного палива, в яких містяться до 1,5 тисяч тонн збагаченого до 1,5% оксиду урану, заявив Кирилов.

"Мета провокації – звинуватити Росію в тому, що вона застосувала зброю масового знищення на українському театрі воєнних дій і тим самим запустити у світі потужну антиросійську кампанію, націлену на підрив довіри до Москви", – сказав Кирилов.