Двигуни "Мотор Січ" виявлені у збитих гелікоптерах РФ: голову найбільшого в Україні авіапідприємства підозрюють у роботі на Росію

Коментарi:

Голову найбільшого в Україні авіапідприємства запідозрили у роботі на Росію.

Співробітники Служби безпеки України затримали 83-річного колишнього голову найбільшого авіаційного підприємства країни "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва.

Бізнесмена затримали увечері 22 жовтня після обшуку в його будинку у Запоріжжі.

Богуслаєва затримано як підозрюваного за статтями про «колабораційну діяльність» та «пособництво державі-агресору». Окрім Богуслаєва затримано начальника одного з департаментів «Мотор Січ».

У СБУ офіційно повідомили, що затримали президента «Мотор Січ» та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього підприємства. У відомстві не навели імена затриманих, при цьому відомо, що Богуслаєв з 2013 року обіймає посаду почесного президента «Мотор Січ».

За версією СБУ, затриманих підозрюють у тому, що підприємство «Мотор Січ» за домовленістю із «Ростехом» незаконно постачало товари військового призначення для російської штурмової авіації (у який період здійснювали постачання, не уточнюється).

Йдеться про постачання оптових партій українських авіадвигунів, які використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу Мі-8АМТШ-ВН, Ка-52 та Мі-28Н. "Відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну", – стверджують у СБУ.

Це підтверджено численними фактами знищення ворожих бойових гелікоптерів нашими захисниками, зазначає СБУ.

Для обходу встановлених обмежень на торгівлю з РФ організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури трьох країнах Близького Сходу, Європи та Східної Азії. Саме ці компанії надсилали "замовлення" українському виробнику нібито для потреб закордонної сторони.

Однак після отримання військової продукції "посередники" переправляли її до Росії. Також ворог використав своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

Зазначається, що під час розслідування співробітники Служби безпеки встановили всіх організаторів угод, задокументували їхні злочинні дії та проводять комплексні заходи щодо притягнення винних до відповідальності.

  • В'ячеслав Богуслаєв очолював «Мотор Січ» із початку 1990-х років. 2012 року він залишив свою посаду, щоб не поєднувати її з роботою депутатом Верховної Ради. Богуслаєв входить до списку 100 найбагатших бізнесменів України: у 2021 році він посів 62-е місце у списку Forbes зі статками 125 мільйонів доларів. Богуслаєв — Герой України, це звання йому надали у 2000 році.