Росія спровокувала штучну чергу з 150 суден з зерном у портах на півдні України

Ситуація навколо експортної зернової ініціативи стає все більш напруженою.

РФ затримує проходження суден, які транспортують українське зерно.

Про це наголосив Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні.

«Ворог робить все, щоб пригальмувати наш експорт продовольства. Цими діями росія абсолютно свідомо розпалює продовольчу кризу, щоб вона стала такою ж гострою, як була в першій половині цього року. Понад 150 суден перебувають у черзі, щоб виконати контрактні зобов'язання щодо постачання нашої агропродукції. Це штучна черга. Вона виникла лише тому, що росія свідомо затримує проходження кораблів», – заявив він.

Через дії Росії експорт українського продовольства затримується, зокрема, в Єгипет, Туніс, Алжир, Марокко, Ліван, Ірак, Китай, Бангладеш та Індонезію, сказав Зеленський.

«Наші партнери – ООН, Туреччина та інші – повністю поінформовані про цю ситуацію. За час роботи нашої зернової ініціативи через російське гальмування ми недоекспортували близько 3 млн. тонн продовольства. А це річний обсяг споживання для 10 мільйонів людей. РФ робить усе, щоб щонайменше сотні тисяч із цих людей стали вимушеними мігрантами, які шукатимуть притулку в тій же Туреччині чи країнах ЄС чи загинуть від голоду. Адже ми з партнерами маємо зробити все, щоб зернова ініціатива не тільки збереглася, а й щоб працювала на 100 відсотків потужності. Право на їжу та життя без голоду – це фундаментальні права для абсолютно кожної людини на Землі. Тому російські спроби загострити продовольчу кризу – це агресія також проти кожної людини на Землі», – сказав він.