Окупанти спускають воду з Каховського водосховища – провокують екологічну катастрофи

Окупанти вже третій день спускає воду з Каховського водосховища. Цю інформацію підтверджують джерела ВВС,

В ефірі пропагандистських каналів призначений "голова окупаційної адміністрації Новокахівського району» Володимир Леонтьєв заявив, що з Каховського водосховища скидається вода.

"ГЕС продовжує працювати, хоча три агрегати вийшли з ладу. Вона не зупиняла роботи ні на один день з 24 лютого. В останній тиждень збільшено скидання води, щоб у разі негативного розвитку подій кількість води, яка хлине вниз за течією, була б меншою" , – Цитує Леонтьєва BBC.

Українська влада заявила, що армія Росії заміняла дамбу і може її підірвати, щоб перешкодити настанню ЗСУ – і звинуватити в наслідках Києва. У Росії стверджують, що до знищення греблі готуються саме українські військові.

Якщо дамбу буде знищено воду з Каховського водосховища, може затопити велику територію вниз по Дніпру, зокрема в Херсоні та сусідніх районах.

Напередодні Головне управління розвідки Міноборони повідомляло, що РФ передбачає якнайшвидше звільнення ЗСУ правобережної частини Херсонської області та готує серію терактів на цій території, у тому числі знищення греблі Каховського водосховища та агрегатів Каховської гідроелектростанції.

При цьому підрив дамби було сплановано заздалегідь – основні роботи із замінування проведено ще у квітні. Цього тижня було проведено мінування шлюзів та опор кахівської ГЕС. У разі реалізації цих планів під ударом стихії виявляться десятки українських населених пунктів, зокрема Херсон. Масштаби екологічної катастрофи в цьому випадку вийдуть далеко за межі України та торкнуться всього Чорноморського регіону.