У України залишилося 6 тижнів на контрнаступ, – розвідка США

Коментарi:

Українська армія має шість тижнів для активного просування на півдні та сході країни. Наразі ЗСУ мають перевагу над російськими військовими, що може дозволити досягти успіху на Херсонському та Луганському напрямку.

Таку оцінку наводить американська розвідка, пише The New York Times.

Тимчасове вікно у 6 тижнів пояснюється низкою причин. Ключова з них – зміна пори року. Похолодання та погіршення погодних умов поставить бойові дії на паузу, що дасть обом арміям час для перегрупування.

У США вважають, що повторити харківський успіх та швидко повернути великі території буде складно. Проте українські війська можуть зламати окремі російські підрозділи, що дозволить відвоювати якісь міста на Донбасі та навіть Херсон, який розвідка називає «головним призом у війні».

У ЗСУ підтвердили, що прогрес є, але бої стали важчими. «Ми просуваємося вперед, хоча не так швидко, як у Харківській області. А втрат багато», — каже майор Ярослав Галас, командир роти 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади, яка воює на Херсонщині.

Американські офіційні особи вважають, що українці можуть незабаром змусити російські війська у Херсоні відступити за Дніпро. Таким чином, більшість міста повернеться під контроль Києва. Російське командування вже рекомендувало відійти до річки, але президент Володимир Путін відмінив цей наказ, зазначають у розвідці. Тим часом окупаційна влада розпочала евакуацію жителів регіону.

«Україна має вікно можливостей. ЗСУ вільні обирати, де їм атакувати», — наголошує аналітик з Інституту вивчення війни (ISW) Мейсон Кларк.

Деякі американські чиновники вважають перспективним напрямком Луганську область, де українські війська можуть оточити чи зламати російські оборонні лінії. Якщо найближчими тижнями ВСУ вдасться взяти під контроль трасу Р-66, Росія втратить канал для перекидання сил на окуповані території.

Україні потрібно використовувати свою перевагу найближчими тижнями, але не до надмірного розтягування своїх ліній постачання чи кордонів оборони, вважають у США. «Очевидно, що Росія має серйозні проблеми з логістикою та життєзабезпеченням. З настанням зими вони лише посиляться. Тому час має вирішальне значення, коли йдеться про те, щоб отримати вигоду з цього з оперативної точки зору», – заявив офіційний представник Пентагону Патрік Райдер.

Проте США закликають не недооцінювати російську армію, оскільки вона все ще має у своєму розпорядженні велику кількість артилерії. Крім того, не можна забувати про оголошену в РФ «часткову мобілізацію», яка дозволить збільшити кількість військ і компенсувати втрати на полі бою. "Проте, великі російські наступальні операції в даний час практично не обговорюються", – говорить Кларк. Зв'язок між підрозділами, як і раніше, утруднений, що змушує їх розміщувати старших офіцерів поблизу лінії фронту і заважає скоординувати дії. А мобілізовані, яких заганяють на поля битв, погано навчені та екіпіровані.

Загалом чекати на швидке закінчення війни не варто: і в Україні, і в США вважають, що вона триватиме ще не один місяць. На перебіг конфлікту можуть вплинути складніші бойові умови у грудні та ступінь готовності Путіна до ескалації. Крім того, подальшій військовій підтримці України загрожує потенційна зміна політичної обстановки в США та енергетична криза в Європі.

Що буде далі – питання відкрите. З огляду на динаміку бойових дій пауза триватиме недовго, вважають американські чиновники. Войскам доведеться перечекати бруд пізньої осені, яку називають «бездоріжжям», але тільки земля затвердіє, і протистояння почнеться знову.