ТОП-5 технік, що угамовують тривожний стан

Коментарi:

Тривожність не варто терпіти – її необхідно позбуватися. Це підвищує продуктивність, покращує самопочуття. П'ять кращих технік з позбавлення тривоги, рекомендованих психологами.

5 способів швидко подолати тривожність

Поточна ситуація в Україні погано впливає на психіку українців, українок. Істотною проблемою стала тривожність – напади неконтрольованої паніки.

Комусь пощастило зі стабільною психікою, як гравцям везе в ігрові автомати за ігрові автомати за гроші. Іншим доводиться справлятися із наслідками. Як психологи рекомендують швидко позбавлятися тривожних нападів – у матеріалі нижче.

ТОП-5 способів прийти до ладу

Якщо відчуваєте тривогу, не можете "вимкнути" негативні відчуття, накручуєтесь – час зупинитися, подбати про власний стан. Психологи рекомендують такі способи:

  1. Дихальні практики. Існує багато різних технік. Найпростіша – видихати довше, ніж вдихати. Робіть вдих, рахуючи 1-2-3-4-5. Після робіть повільний видих – рахуючи 1-2-3-4-5-6-7. Зосередьтеся на диханні на повні груди, ігноруйте речі ззовні.
  2. Крик. Якісний спосіб виплеснути емоції, що накопичилися – біль, агресію, страх. Ідіть у найближчу нежитлову місцевість, закрийте на повну силу. Дозвольте не соромитись, не стримуватися.
  3. Бокс із подушкою. Більш тихий спосіб виплеснути накопичене. Поставте подушку на спинку дивана, поличку – де зручніше за висотою. Відмуть її на повну силу, настільки, наскільки відчуваєте емоції. Не тримайте негатив усередині, дозвольте емоціям виплеснутися.
  4. Заземлення. Підходить навіть за панічних атак. Зверніть увагу на світ навколо. Назвіть 5 речей, що знаходяться поряд. Перерахуйте кольори. Назвіть запахи, звуки, які ви чуєте. Максимально пориньте в навколишній світ.
  5. Хлопки по плечах. Ще один нестандартний спосіб придушити тривогу. Обійміть себе за плечі, м'яко поплескуйте обома руками. Сконцентруйтеся на тілесних відчуттях. Обійми допомагають відчути захищеність. Поплескування – поринути у тілесність, зупинити кругообіг думок.

Як уникнути тривожності

Всі описані практики ставлять за мету знизити назрілу тривожність. Кращий варіант – спочатку не допустити рівня тривожності, що зашкалює. Завдання складне в сучасних умовах. Ми не контролюємо сили, які здатні зруйнувати наше життя.

Однак існує плюс. Ми контролюємо себе. Багато простих речей істотно впливають на самопочуття людини. Відстежуючи їх, підвищуємо опірність психіки до страшних подій.

Тому рекомендуємо кілька разів на день ставити такі питання:

  1. Чи мені тепло? Чи достатньо одягу, чи не мерзне певна частина тіла?
  2. Коли я востаннє пив/пила воду? Чи не турбує спрага?
  3. Чи не відчуваю голод? Чи пора підкріпитися, згідно з графіком?
  4. Чи не болить щось? Можливо, настав час прийняти таблетку?
  5. Наскільки я втомилася/втомилася? Чи не час поспати?

У складних ситуаціях психіка здатна не відстежувати дискомфорт самостійно. Прибравши його, людина значно підвищує власну опірність негативу.

Зверніть увагу: якщо ви в депресії, шоковані, зазнаєте наслідків травми – почуття голоду, спраги відключаються. У таких випадках рекомендується скласти графік харчування, неухильно дотримуючись запланованого. Аналогічне правильне для споживання рідини.

Також не ігноруйте біль, втому. Вони є постійними фоновими подразниками, які відбирають здатність чинити опір негативу. Тому рекомендуємо одразу пити прописані лікарями пігулки при виникненні болю. Дозволити організму спати більше, мінімізуючи фонову втому.