Відправлених на війну російських зеків розстрілюють за непокору

Коментарi:

Контракт, який підписують ув'язнені під час відправлення на війну в Україну, передбачає розстріл за непокору.

За словами засновника проекту Gulagu.net Володимира Осєчкіна, це випливає із «секретних документів Міноборони та ФСВП про найманство у ПВК/ГРУ». Він виклав частину з них та обіцяв продовжити публікацію.

У договорі йдеться, що ув'язнений («сторона 2») зобов'язується виконувати вказівки наймача («сторона 1») і здійснювати дії, «пов'язані з проведенням спеціальної військової операції у сфері Збройних Сил РФ у складі структурного підрозділи».

Серед них:

  • участь у бойових заходах,
  • рейди та штурми,
  • захоплення об'єктів,
  • диверсії,
  • знищення диверсійно-розвідувальних груп інших держав

Виконувати ці дії потрібно «беззаперечно» навіть у разі ризику життя. Ув'язненого обіцяють забезпечити зброєю та екіпіруванням. Крім того, найманцю платитимуть по 205 тисяч рублів щомісяця. При «успішному та достроковому виконанні вказівок» можуть бути і премії.

Умисне знищення, втрата чи пошкодження отриманих техніки чи зброї карається штрафами. У разі невиконання умов контракту ув'язненого можуть повернути до колонії без будь-яких виплат. У разі «відкритої непокори» наймач «залишає за собою право застосувати зброю для відновлення дисципліни та порядку».

Після закінчення контракту ув'язненому обіцяють амністію — рішення про це ухвалюватимуть «уповноважені державні органи». Після отримання відповідного акта найманця повернуть на територію Росії.

Читайте також У Херсоні завербовані на війну карні злочинці сколотили банду, викрали машини і озброєні до зубів поїхали до Криму

Після початку війни в Україні вербуванням ув'язнених зайнялася ПВК «Вагнера» на чолі з її засновником бізнесменом Євгеном Пригожиним. Він особисто їздив російськими зонами у пошуках «добровольців», обіцяючи їм помилування за півроку «служби». За даними правозахисників, таким чином було завербовано понад 12 тисяч осіб. При цьому Пригожин не приховував, що за відмову воювати в'язня вбивають. "Тим, ​​хто приїжджає і в перший день каже: "Кудись я не туди потрапив", ми робимо позначку "дезертир", і після цього слідує розстріл", – говорив він.

У вересні стало відомо, що поповнити армію у такий спосіб вирішило й Міноборони. Представники відомства вважають за краще залучати ув'язнених «червоних колоній», де відбувають покарання колишні співробітники силових структур. Усім «добровольцям» також обіцяють помилування та зарплату. При цьому ув'язнених попереджають, що тих, хто не підпише контракт, «заберуть «вагнерівці» і тоді в Україні на них «чекатиме квиток в один кінець».