Миколаївська область збільшила споживання електроенергії у всеукраїнський день економії

Коментарi:

«Укренерго» показало інфографіку по регіонах

Вчора 20 жовтня, коли українців закликали максимально відповідально підійти до економії електроенергії, не всі області виконали прохання «Укренерго».

Оператор повідомляє, що ситуація в енергосистемі ще не повністю стабілізувалася. «Ми все ще проситимемо вас про економію і ще деякий час будемо змушені застосовувати обмеження, але зараз спробуємо пояснити, як зробити їх коротшими – на прикладі ситуації в енергосистемі 20 жовтня», – пояснили в «Укренерго».

Як неодноразово повідомлялося, в енергосистемі є годинник максимального споживання – це з 7 до 11 ранку та з 17 до 23 вечора. Люди почули, але частково – вчора, 20 жовтня, більшість заощадили до 10-ї ранку, а потім споживання різко почало зростати. Тобто пік змістився, але не зник, і диспетчери були змушені застосувати примусові відключення у центральному та північному регіонах.

Не вмикайте багато пристроїв одночасно. Якби всі дослухалися поради "Одна лампа плюс один прилад одночасно" – відключення могли б бути коротшими. Або де-не-де їх могло б і не бути. Якщо працює духовка – не включаємо тим часом чайник, фен або праска. Якщо гладимо або пилососимо – не вмикаємо електроплиту або духовку. Увага – обмеження не поширюється на зарядний пристрій. Вони не споживають багато, а бути на зв'язку зараз справді важливо.

Тепер деталі.

Учора, 20 жовтня, щоб зменшити навантаження на мережі та збалансовану енергосистему, Диспетчерський центр «Укренерго» вимушено застосував по всій країні обмеження споживання промислових підприємств, а в окремих регіонах та побутових споживачів. Підприємства обмежували з самого ранку, а згодом – уже й будинки українців. Зняли всі обмеження лише пізно увечері.

Найбільший пік споживання 20 жовтня був не ввечері, як завжди, а о 10-й годині ранку. При цьому кияни в цей момент споживали стільки ж, як увечері попереднього дня, жителі Київської та Чернігівської області навіть більше – на 17% та 9% відповідно. Також пікове споживання значно збільшилось у Херсонській та Миколаївській областях.

Інші регіони вранці 20 жовтня споживали менше, ніж увечері попереднього дня, але все одно у Черкаській, Житомирській, Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій та Дніпропетровській областях також довелося запроваджувати обмеження.

Водночас, увечері українці зменшили споживання в середньому на 5,4% порівняно з попереднім днем. Найбільше – у Чернігівській, Хмельницькій, Полтавській та Сумській областях.

«На вулиці все холодніє. Ми розуміємо бажання зігрітися. Але зрозумійте і нас – відновлення пошкодженої обстрілу мережі та збалансування енергосистеми пройде швидше, якщо мережа не буде перевантажена», – повідомляють в «Укренерго».

Нагадаємо, 20 жовтня миколаївці також закликали до економії.

Вчора на лінії вийшло на 60 відсотків менше електротранспорту. А от світлофори не працювали лише до обіду. Близько 14.30 їх уже увімкнули.