Відступ із Херсона чи хитрощі? Версії подальших дій РФ у Херсонській області

Коментарi:

Після вчорашньої заяви російського командувача "спецоперацією", як називають війну в РФ, генерала Сергія Суровікіна про ймовірність "непростих рішень по Херсону", а також з урахуванням оголошеної окупаційною владою евакуації з регіону, питання, що найближчим часом буде на херсон. фронту.

Експерти наводять три версії розвитку подальших подій.

Росіяни готуються до відступу на лівий берег Дніпра.

Тобто готуються залишити Херсон. Це буде сильний інформаційно-політичний удар по Росії, але військова логіка в цьому рішенні є. На правому березі зараз зосереджені одні з найбоєздатніших підрозділів російської армії. Подальше їхнє перебування там в умовах проблем із комунікаціями через Дніпро створює загрозу їхньому оточенню та розгрому, що буде чутливим ударом для всієї російської армії. Вибудувати довгострокову оборону лівим берегом Дніпра простіше. Водночас очевидний мінус такого "маневру" з погляду Росії – втрата будь-яких перспектив наступу на Миколаїв та Одесу. Це не кажучи вже про важкий моральний удар, який викличе з Херсона після вже проголошеної його анексії.

Заява Суровікіна зроблена з метою дезінформації

Така версія зустрічається в Україні) і для створення в українського командування хибного уявлення про нібито плани росіян піти з правого берега Дніпра. Можливий мотив – спонукати ЗСУ відстрочити поновлення наступу та використати цей час для зміцнення оборонних позицій.

Заява Суровікіна не означає плану росіян на відхід з правого берега Дніпра,

а покликане показати з якою "важкою спадщиною" доводиться мати справу новому командувачу та "підвищити" його заслуги, якщо Херсон росіянам вдасться утримати. Що стосується оголошеної евакуації, то вона також має свою воєнну логіку – зменшення кількості мирного населення на правому березі дозволить розвантажити обмежені транспортні комунікації і задіяти їх у повному обсязі для потреб постачання правобережного угруповання російських військ.

Кім вважає, що окупанти почнуть обстрілювати Херсон

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім припускає, що в Херсоні буде дуже спекотно.

Про це говорять активні заяви окупаційної влади про евакуацію із заявами, що ЗСУ нібито обстрілюватимуть Херсон. Крім того, росяни роблять віялову розсилку мешканцям із твердженнями про те, що ЗСУ жорстко обстрілюватиме місто.

"Знаючи російську тактику і знаючи ще, що вони копають укріплення в районі Чаплінки якраз, щоб бити Херсоном, у мене відчуття, що росіяни готуються бити Херсоном, на жаль", – сказав Віталій Кім.