Комісія ООН підтвердила факти численних зґвалтувань російськими військовими в Україні

Коментарi:

Незалежна комісія ООН задокументувала випадки згвалтувань, масових страт, незаконного утримання під вартою та інших форм насильства, які російські війська застосовували під час вторгнення в Україну проти мирного населення.

Експерти зазначають, що їхня доповідь поки що стосується Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей країни, де вони відвідали 27 міст та поселень. Надалі географія роботи комісії розшириться.

Сексуальне насильство зачіпає жертв різного віку. У більшості випадків ці дії також прирівнюються до тортур і жорстокого чи нелюдського поводження з жертвами. Комісія описує сім конкретних випадків зґвалтування мирних українських мешканців: жінок, чоловіків та дівчаток віком від чотирьох до 83 років. Громадянських ґвалтували в їхніх будинках або відводили до порожніх будинків. Іноді на злочини змушували дивитись родичів жертв, включаючи дітей.

У кількох випадках сексуальному насильству зазнавали чоловіки та жінки, взяті російськими військовими під варту. Частина затриманих була незаконно депортована до Росії, багато хто досі вважається зниклими безвісти.

Складнощі, з якими фахівці ООН стикаються при фіксуванні випадків сексуального насильства, пов'язані із психологічними травмами жертв. Часто потрібен час, щоб вони відчули себе у безпеці та отримали адекватний догляд, щоб розповісти про те, що сталося. Деякі жертви відмовляються говорити, деякі розглядали самогубство як спосіб виходу із ситуації. "Всі жертви, з якими я працюю, звинувачують себе в тому, що вони були помічені порушниками і згодом зґвалтовані", – пояснив психолог, який працює з жертвами, що вижили.

Комісія продовжить збирати матеріали, а в березні 2023 року надасть їх Раді з прав людини разом з рекомендаціями, як організувати майбутні розгляди. Справи можуть бути розглянуті в українських судах або передано до окремого спеціального провадження. Частково ними займається Міжнародний кримінальний суд, ще частину можуть передати до спеціально створеного трибуналу, подібного до трибуналів по Руанді чи Югославії, або суду зі злочинів агресії.

Раніше спецпредставник ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен зазначала, що зґвалтування стали частиною російської «військової стратегії» та «навмисної тактики дегуманізації жертв» в Україні.