ФСБ була проти обміну бійців "Азова" на "кума" Путіна

Коментарi:

ФСБ проти обміну представників полку «Азов» на «кума» Володимира Путіна Віктора Медведчука. Відомство виступало «категорично проти», побоюючись негативного суспільного резонансу.

Про це Washington Post розповіли анонімні американські та українські офіційні особи.

Російська служба передбачала, що обмін полоненими викликає негативну реакцію серед прихильників Путіна, що й сталося. Колишній міністр оборони ДНР Ігор Гіркін (Стрєлков) назвав такий обмін зрадою. Оглядач телеканалу «Царгород» Єгор Холмогоров заявляв, що в керівництві «наплювали» на те, як виглядатиме такий обмін в очах суспільства. «Катастрофічною ганьбою» назвав обмін колишній учасник бойових дій на Донбасі Олександр Жучковський.

Однак Путін особисто відхилив заперечення ФСБ, зазначає Washington Post. «Показово, що Путін вважав за краще обміняти свого прихильника і одного з довгострокових маріонеток в Україні, Медведчука, на героїв Маріуполя. В Україні дуже багато раділи, що повернули додому доблесних воїнів, а в Москві дуже багато хто з огидою побачив, що для Путіна справді важливо», — сказав газеті один із співрозмовників.

Посередниками у переговорах виступали російський мільярдер Роман Абрамович та саудівський наслідний принц Мохаммед бін Салман. Вони взяли участь у цьому, щоб покращити свої відносини із країнами Заходу, зазначають джерела.

22 вересня Київ обміняв 215 українських військових, зокрема 108 бійців полку «Азов» на Віктора Медведчука та на 55 російських військовополонених. Крім того, Москва передала до Саудівської Аравії 10 громадян іноземних держав, троє з яких було засуджено до страти в самопроголошеній ДНР.

При цьому в травні речник Держдуми В'ячеслав Володін заявляв, що «азовців» не можна обмінювати, а необхідно судити. «Нацистські злочинці не повинні підлягати обміну. Це військові злочинці, ми повинні робити все для того, щоб вони постали перед судом», – говорив Володін. Про це повідомляли телевізійні пропагандисти, включаючи Володимира Соловйова, і голова ДНР Денис Пушилін, який доручив спорудити клітини для суду в міській камерній філармонії Маріуполя. Після повідомлення про обмін Росії Росія офіційно інформацію не коментувала.