Путін звільнив ще одного командувача в Україні і вирішив особисто рухати війська, – CNN

Коментарi:

У російському військовому керівництві розкол-воєначальники не знають, як реагувати на успішний наступ Збройних Сил України.

Посилюється він тим, що президент Володимир Путін безпосередньо намагається командувати генералами, які перебувають на передовій. Про це повідомляє CNN з посиланням на численні джерела, знайомі з даними американської розвідки.

Як свідчать перехоплення розмов російських офіцерів, вони сперечаються один з одним і скаржаться рідним і друзям, що знаходяться вдома, на те, як приймаються рішення в Москві і як звідти ними намагаються командувати, розповіло одне з джерел CNN.

Керівництво російської армії з самого вторгнення не може організувати ефективне командування операцією в Україні. Наприкінці березня джерела розповідали CNN, що військові США не можуть навіть визначити, чи є у угруповання єдиний командувач, який відповідає за проведення операції.

"Полковник" Путін

Про те, що Путін особисто віддає накази діючим військам, британські газети The Times і The Guardian писали ще в травні. Як розповіли їм західні військові, після невдач армії на початковому етапі війни Путін вирішив взяти командування в свої руки, приймаючи навіть оперативні і тактичні рішення, які зазвичай відносяться до сфери відповідальності «полковника або бригадного генерала».

Судячи зі слів двох джерел CNN, знайомих з даними розвідок США та інших західних країн, ця практика триває. Зараз Путін віддає накази генералам, які перебувають у військах, повідомляє агентство:

У сучасній армії це вкрай незвичайна управлінська тактика, яка, за словами цих джерел, вказує на недієздатність російських командних структур, яка переслідує російські війська з самого початку війни.

Подібна поведінка президента може пояснюватися тим, що він, як співробітник КДБ, звик проводити саме спецоперації і не був готовий віддати кермо влади військовим. "Весь його бекграунд вихідця зі спецслужб підштовхував його вибрати "спецоперацію", а не війну", — пише Олександр Баунов, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Вторгнення в Україну не було розраховане на роки, вказує Баунов: "ми бачимо, що в самих різних ситуаціях Путін мислить саме в масштабах спецоперацій, які зазвичай розраховані максимум на кілька місяців. < ... > Немає жодного сумніву, що терміни вторгнення в Україну були розраховані схожим чином".

Чехарда в головах

11 вересня прес-центр Головного управління розвідки Міноборони України повідомив, що після нищівної поразки російських військ у Харківській області зі свого поста був знятий командувач Західним угрупуванням ЗС РФ Роман Бердников. Представник НАТО підтвердив цю інформацію CNN, зазначивши, що командувач протримався на посаді лише 15 днів. Це вже не перша заміна на керівних посадах, і вона ще більше посилює безлад в командних структурах російських військ, вказують джерела агентства.

Між керівниками російської армії спостерігаються значні розбіжності в питаннях подальшої стратегії, вони не можуть домовитися, на яких напрямках докласти найбільших зусиль для зміцнення оборони, кажуть численні джерела, знайомі з даними американської розвідки.

Прикладом такої розбіжності в думках може служити повідомлення Міністерства оборони Росії про перекидання підрозділів на Харківський напрямок, де ЗСУ домоглися найбільшого успіху в ході контрнаступу. Однак туди було направлено лише "мале число" військовослужбовців, кажуть два представники Пентагону. На думку високопоставленого військового чиновника,» незначний масштаб " передислокації говорить про нездатність проводити будь-які серйозні операції.

Основні сили як і раніше залишаються на півдні, де українці продовжують наступ в Херсонській області, кажуть військові джерела CNN в США та інших західних країнах.

У такій ситуації, на думку західних військових чиновників, оголошена в Росії мобілізація не допоможе їй заткнути дірки на фронті. Швидко сформувати з резервістів боєздатні частини не вийде, а всі проблеми, пов'язані з командуванням, постачанням, зв'язком і бойовим духом, залишаються.

На відміну від сучасних західних військових структур, в Росії немає системи регулярної підготовки і тренування резервістів, організованого технічного обслуговування зберігається на складах військової техніки, відсутні міцні зв'язки між резервістами і підрозділами діючої армії, вказує американський адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс, колишній Верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі:

Це показує, що в Росії немає масштабного організованого резерву, до якого могла б звернутися армія.