На війну в Україну вербують засуджених за статтями "вбивство" і "розбій", – розслідування ВВС

Коментарi:

ВВС повідомляє результати свого розслідування з приводу відео, на якому куратор ПВК "Вагнер" Євген Пригожин (або людина, схожа на нього) агітує вступати в цей підрозділ ув'язнених російської колонії.

Матеріали розслідування опубліковані на сайті BBC.

Вдалося визначити місце зйомки – виправна колонія-6 в Марій Ел. Приїзду людини з "Вагнера" передували індивідуальні бесіди з деякими ув'язненими з пропозицією поїхати воювати в Україну. Для співбесід залучали, в основному, засуджених за статтями "розбій" і "умисне вбивство", розповів співрозмовник ВВС. За його словами, з приблизно 600 ув'язнених колонії поїхати в Україну погодилися кілька десятків людей.

У підсумку, прийняли 77 осіб. Їх усіх відвезли з колонії, ніяких документів в адміністрації вони не підписували. Юристи, з якими спілкувалося ВВС, запевняють, що офіційно оформити відправку на війну ув'язнених неможливо, але без серйозного адміністративного тиску начальство колоній не змогло б навіть запустити на свою територію представників ПВК, а тим більше дозволити вивезти звідти ув'язнених.

Відзначається, що такі ж заходи відбулися в ще двох колоніях в Марій Ел – в селищах Медведево і Куяр (ІК-3 і ІК-4). В останній поїхати воювати захотіли близько 200 осіб.