"Це далеко не кінець". США передбачили запеклі бої в Україні до кінця осені

Коментарi:

Незважаючи на видатні успіхи української армії в Харківській області, в адміністрації президента США Джо Байдена очікують, що запеклі бої в Україні розтягнуться до кінця осені, пише The Washington Post з посиланням на джерела.

За їх словами, Україна і Росія спробують поліпшити свої позиції до настання зими, яка ускладнить логістику і військові дії. В ході контрнаступу на північному сході країни Збройні Сили України довели, що здатні повертати захоплені території, але не можна недооцінювати серйозні військові ресурси, які є в розпорядженні Росії, сказав високопоставлений представник Держдепу.

"У них є значна кількість техніки, озброєнь і боєприпасів на окупованих територіях, не кажучи вже про те, що у них є в Росії. І тому це далеко не кінець, незважаючи на просування», – пояснив він.

Подальший розвиток війни матиме "нелінійну" траєкторію. У Вашингтоні вважають, що майбутню зиму президент РФ Володимир Путін може використовувати, щоб переоснастити і перезібрати свою виснажену і деморалізовану армію для нової кампанії навесні.

У зв'язку з цим Вашингтон чекає, що війна затягнеться на довгі місяці і визначає свою стратегію виходячи з цього. Зокрема, США обережно розширюють список зброї, що поставляється, і надають Києву тільки ті види озброєння, які повинні забезпечити просування на полі бою. Вашингтон все ще побоюється допустити переростання конфлікту в більш масштабну війну.

Так, наприклад, Україна запросила у США ракети ATACMS з дальністю 300 км, щоб швидше вести контрнаступ. Але МЗС РФ пригрозив, що передача таких ракет означатиме безпосереднє залучення США в конфлікт. "Ми залишаємо за собою право захищати нашу територію всіма доступними нам засобами", – заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова. Після цього США відмовили Києву в поставках ракет ATACMS.

В ході контрнаступу в Харківській і Херсонській областях українські сили звільнили від окупації понад 8 тис.квадратних кілометрів території. Загальна площа відбитих у російської армії земель склала близько 10% від того, що захопила Росія після початку вторгнення 24 лютого. Після звільнення Ізюма президент України Володимир Зеленський приїхав до міста, щоб підняти над ним український прапор. Він пообіцяв, що»окупувати наш народ буде однозначно неможливо".