Росіяни хочуть "підтопити" ЗСУ на півдні: карти боїв

Коментарi:

Російські війська намагаються перешкодити контрнаступу ЗСУ на півдні, завдаючи ударів по гідравлічних спорудах Кривого Рогу.

Тим часом ворог слабшає в Харківській області і змушений тікати до кордонів.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Харківська область (лінія Вовчанськ-Куп'янськ-Ізюм-Лиман)

За даними карт, український контрнаступ у східній частині Харківської області продовжує зменшувати російські сили і загрожувати артилерії і ППО росіян.

Аналітики відзначають, інтенсивність російських артилерійських атак на Харків значно знизилася, що свідчить про те, що контрнаступ ЗСУ погіршило здатність російських військ проводити регулярні артилерійські удари по центру міста, оскільки війська РФ були витіснені на схід до річки Оскол і на північ до кордонів Росії.

Разом з тим аналітики стверджують і про активні бойові дії, що ведуться з території Харківської області на зосередження сил росіян в сусідніх областях.

Зокрема, ведуться бої за Лиман, Білогорівку і в найближчих населених пунктах до Сіверська. При цьому росіяни намагалися атакувати в Спірному, щоб додати нових проблем нашим захисникам в Білогорівці.

Донбас

За даними карт, російські війська продовжили наземні атаки по всій Донецькій області.

Противник заявив, що нібито взяв під контроль села Михайлівка і Михайлівка друга, які знаходяться поблизу Бахмута, де зараз неспокійно, як і поблизу північних околиць Донецька. Тривають і регулярні артилерійські обстріли території з боку російських загарбників.

Складною залишається ситуація в Луганській області, там окупанти напередодні вимкнули мобільний інтернет.

Аналітики припускають, що це зроблено для того, щоб зменшити інформаційний вплив з боку України на місцевих жителів. При цьому не мало важливим є той факт, що багато росіян і колаборанти намагаються якомога швидше втекти з області в РФ.

Південь

Як зазначили в ISW, за минулу добу росіяни обстрілювали лінію розмежування фронту в Запорізькій області, але спроб наступу не було зафіксовано.

Передбачається, що ЗСУ намагаються накопичити сили в регіоні, щоб почати просування до Оріхова або Нестерянки.

Втім, поки офіційних даних Генштабу щодо дій українських військових на півдні конкретно немає, як і про те, чи дійсно була звільнена від окупантів Киселівка (знаходиться в 23 кілометрах від Херсона).

Разом з тим міжнародні аналітики стверджують, що прицільний удар РФ по гідротехнічній інфраструктурі Кривого Рогу є спробою зупинити контрнаступ ЗСУ на півдні (розширенню плацдарму через річку в районі Давидова Броду).

Тобто, перешкодити українській армії діяти через річку Інгулець.

Оскільки після удару Річка значно вийшла з берегів, а в деяких місцях вода піднялася на 2,5 метра.

Однак ЗСУ продовжують регулярно знищувати Російські укріпрайони, склади з БК та інші зосередження сил ворога.

Найбільш активними напрямками на півдні аналітики виділяють: північно-західні околиці Херсона, український плацдарм на Інгульці і південні кордони Херсонської та Дніпропетровської областей.