"План Маршалла" для України. G7 хоче створити глобальний фонд на "гігантську суму"

Коментарi:

Країни "Великої сімки" мають намір ініціювати створення глобального фонду, який зміг би залучати кошти від самих різних інвесторів з метою фінансувати відновлення України. Про це в четвер заявив міністр економіки і віце-канцлер Німеччини Роберт Хабек.

За його словами, щоб відновити збиток, нанесений вторгненням Росії, буде потрібно «гігантська сума – більше, ніж можна покрити тільки за допомогою державних грошей».

Хабек пояснив журналістам на зустрічі міністрів торгівлі G7 в Німеччині: "Давайте не дискутувати, чи потрібно тільки 330 або 400 мільярдів. Мова про створення великого, глобального фонду, який повинен буде залучити багато грошей від приватних інвесторів, банків, хедж-фондів або когось ще, щоб по-справжньому відбудувати Україну".

Відбудовувати доведеться багато. Тиждень тому Київська школа економіки (КШЕ) представила оновлені дані про збиток, який розв'язана Росією війна завдала інфраструктурі України, – $114,5 млрд.з початку війни пошкоджені, зруйновані або захоплені понад 15 000 багатоповерхових і майже 116 тисяч приватних будинків, 412 промислових підприємств. Для відновлення інфраструктури необхідно майже $ 200 млрд, вважають експерти КШЕ.

Тепер до зруйнованих об'єктів додалися, зокрема, гідротехнічні споруди в Кривому Розі: в середу після удару сімома крилатими ракетами з боку Росії були пошкоджені Карачунівська дамба і Криворізька ТЕЦ, в результаті чого були затоплені вулиці міста.

Збиток не обмежується інфраструктурою, раніше в Києві оцінювали втрати для економіки в $ 600 млрд.

На зустрічі міністрів «сімки» обговорювалися торговельні заходи, здатні допомогти економіці України, західні країни продовжать «координувати майбутні торговельні та інвестиційні заходи з підтримки зусиль з відновлення України», йдеться в заяві G7.

А голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка прибула до Києва втретє з початку війни, пообіцяла забезпечити "найпростіший" доступ України до спільного ринку Євросоюзу. Напередодні, виступаючи зі щорічним зверненням до Європарламенту, вона заявила: «наш спільний ринок – одна з найбільших історій успіху Європи, ми знаємо, якою силою він володіє, так що тепер прийшов час зробити його історією успіху також і для наших українських друзів».

25 жовтня в Берліні пройде спеціальний конгрес, де експерти з усього світу обговорюватимуть кращі можливості з відновлення України, повідомила фон дер Ляйен. На зустрічі з президентом Володимиром Зеленським вона також сказала, що Європарламент схвалив виділення країні 5 млрд євро фінансової допомоги, гроші повинні надійти в жовтні.