Шольц запропонував Путіну капітулювати, той у відповідь пригрозив "масштабною катастрофою" на Запорізькій АЕС

Коментарi:

Після великої поразки в Харківській області, президент РФ Володимир Путін знову став об'єктом уваги європейських лідерів.

Слідом за Емманюелем Макроном, який подзвонив в Кремль в неділю, переговори з Путіним у вівторок провів канцлер ФРН Олаф Шольц. В ході півторагодинної бесіди він запропонував російському президенту де-факто капітулювати і відмовитися від своїх цілей по завоюванню України.

Шольц закликав Путіна "повністю вивести війська" з України і дотримуватися її територіальної цілісності, повідомила прес-служба канцлера у вівторок. Він також заявив про необхідність "якомога швидше знайти дипломатичне рішення (конфлікту), засноване на припиненні вогню".

В ході переговорів Шольц обговорив не тільки війну, але і майбутнє після війни, випливає з повідомлення його прес-служби. При цьому він попередив, що "будь-які спроби Росії щодо анексії (нових територій України) не залишаться без відповіді і не будуть визнані ні за яких обставин".

Путін, як повідомила прес-служба Кремля, заявив Шольцу про невиконання Заходом умов зернової угоди і відсутність зрушень у знятті санкцій з російського продовольства. Він також пригрозив "масштабною катастрофою" на Запорізькій АЕС, яка, за словами російського президента, "піддається постійним ракетним ударам" ЗСУ.

"Путін загострив увагу федерального канцлера на кричущих порушеннях українською стороною міжнародного гуманітарного права, безперервних обстрілах міст Донбасу, в результаті яких гинуть мирні жителі", – заявив Кремль.

При цьому президент запевняв Шольца, що Росія зупинка «Північного потоку» пов'язана з санкціями.

Після каскадного обвалення Харківського фронту, в результаті якого російські війська залишили майже всю територію області, Росія може втратити контроль над Херсоном і Маріуполем, вважають джерела The Washington Post в Західній розвідці.

За їх словами, поразка Росії під Харковом може стати поворотним моментом у війні, яке ставить перед Кремлем неприємну дилему: для поповнення армії необхідна або мобілізація, або інші механізми. При цьому зброї і живої сили для утримання зайнятих позицій армії не вистачає, підкреслюють джерела WaPo.