Окупанти залишають позиції у Киселівці біля пошкодженого водоводу Дніпро – Миколаїв

Харківський прорив і «значні успіхи» контрнаступу ЗСУ на півдні України б'ють по бойовому духу та військовому потенціалу армії рф.

А у мешканців міста Миколаєва з'явилася надія повернути у водопровід дніпровську воду, відмічає кореспондент "Миколаївських новин".

За підсумками 12 вересня американський Інститут вивчення війни з посиланням на супутникові знімки повідомляють, що значна частина військ РФ відійшла з Киселівки за 15 км на північний захід від Херсона.

Знімки демонструють, що всі російські машини, окрім чотирьох, пішли зі своїх колишніх передових позицій — це узгоджується з іншими повідомленнями про те, що окупанти покинули Кисельівку та відійшли до Дніпра.

«Киселівка є важливим з оперативного погляду пунктом для російських військ навколо Херсона, оскільки це останній великий населений пункт як на шосе E58, так і на залізничній лінії між нинішніми українськими позиціями та Чорнобаївкою, найвіддаленішою (на північний захід) частиною Херсона», – Нагадує ISW.

На думку фахівців Інституту, передбачуване виведення російських військ із цієї позиції «може поставити під загрозу здатність росіян «захищати» північно-західні околиці Херсона» і передбачає, що формування загарбників у цьому районі відчувають пряму загрозу своїм позиціям.

У той же час прессекретар ОК «Південь» ЗСУ Наталія Гуменюк заявила 12 вересня, що підрозділи армії Росії, дислоковані вздовж правого берега Дніпра в Херсонській області, намагаються вести переговори про капітуляцію під егідою міжнародного права, нагадує ISW. Його аналітики припускають, що і такий крок, і відступ у Киселівці пояснюється не настанням ЗСУ в Харківській області – «навряд чи він справив такий сильний психологічний вплив на російські війська так далеко на півдні», – а скоріше «значним прогресом українського контрнаступу на півдні». .

Нагадаємо, що саме біля Киселівки у квітні було розбито труби водоводу Дніпро-Миколаїв. Ними закачувався центральний водопровід міста Миколаєва.