Вірменія запросила у Росії військову допомогу після зіткнення з Азербайджаном

Коментарi:

Рада безпеки Вірменії офіційно звернулася до Росії за військовою допомогою після загострення на кордоні з Азербайджаном. Єреван просить Москву задіяти положення Договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу.

Також Вірменія звернулася в Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) і Раду Безпеки ООН, йдеться в Telegram-каналі Уряду Республіки.

У Єревані назвали дії Азербайджану "агресивними" і спрямованими «проти суверенної території Вірменії". За даними Міноборони Вірменії, в ніч на 13 вересня війська Азербайджану з артилерії і великокаліберної зброї обстріляли прикордонні населені пункти на південному сході республіки-Сотка, Горіс і Джермук. Удари припали як по військових, так і по цивільних об'єктах. Після обстрілів є загиблі і поранені.

У свою чергу Міноборони Азербайджану звинувачує Вірменію в провокації і атаці на військові об'єкти. За даними військового відомства, Вірменія зосередила наступальні озброєння, важку артилерію і живу силу вздовж кордонів. Також в Баку стверджують, що вірменські диверсанти замінували шляхи постачання армії Азербайджану. Після обстрілу позицій і баз на території Дашкесанського, Кельбаджарського і Лачинського районів Баку намагається «заглушити вогневі точки і не допустити розширення масштабів військового конфлікту». При цьому заяви про вторгнення на територію Вірменії в азербайджанському Міноборони назвали абсурдними.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну і назвав дії азербайджанської сторони неприйнятними.

Які заходи пообіцяли вжити Росія – не повідомляється.

Після Пашинян здзвонився з президентом Франції Емманюелем Макроном і держсекретарем США Ентоні Блінк. Макрон наголосив на необхідності домогтися деескалації, а Блінкен закликав негайно припинити бойові дії, зазначивши, що військового вирішення конфлікту Вірменії та Азербайджану бути не може. Станом на 7: 00 мск ранку обстріли Вірменських територій не припинилися.

Згідно з угодою ОДКБ, напад на Вірменію прирівнюється до нападу на членів договору: Росію, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Але Азербайджан заперечує нанесення ударів по Вірменії. Загострення сталося в районі сухопутного коридору в Нахічевань-анклав Азербайджану, відокремлений від Республіки територією Вірменії. Через близькість Нахічевані до Туреччини анклав представляє для Баку особливий інтерес.