Журналісти назвали ім'я генерала, який організував наступ під Харковом

Коментарi:

За успіхом українського контрнаступу в Харківській області та на півночі Донбасу стоїть генерал Олександр Сирський.

Це була його ідея пастки, щоб збити з пантелику росіян безперервними оголошеннями про підготовлюваний напад на півдні, що змусило Москву передислокувати свої війська в цьому районі, залишивши незакритим східний фланг, де і прорвалися українці.

Це найбільш видовищна військова операція, проведена Києвом досі, і вона була навіть складніше, ніж захист столиці, якій загрожувало оточення в кінці лютого і початку березня.

Оборону Києва на початку вторгнення також організував генерал Сирський. У перші дні після 24 лютого він здивував і Кремль, і Пентагон, які були впевнені, що Київ впаде через два-три дні, а також своє начальство.

Ще вранці 24 лютого Київ захищала тільки одна бригада. І потім приїхав Сирський.

Українські військові аналітики кажуть, що до самого останнього моменту багато хто в Генеральному штабі сумнівалися в плані Сирського і що йому довелося довго наполягати, перш ніж він зміг нав'язати свою стратегію.

Наприкінці березня, після відходу росіян з-під Києва, Сирський був нагороджений медаллю ордена Богдана Хмельницького за порятунок Києва. Генерал був у Балаклії відразу після її звільнення: є відео, де він у формі, в касці, і каже, що наступна зупинка буде Ізюм, а потім "багато інших міст і сіл".