Померла королева Єлизавета II

Коментарi:

Королева Великобританії Єлизавета II померла у віці 96 років. Про це повідомляє газета The Guradian з посиланням на Букінгемський палац.

У Великобританії та інших країнах, де вона була главою держави, оголошено 10-денну жалобу.

А тим часом у Лонодоні почалася злива...

Подробиці її державних похоронів, за словами монархів, будуть оголошені в установленому порядку після того, як вони будуть офіційно підписані королем.

73-річний принц Чарльз, спадкоємець престолу з трирічного віку, тепер є королем і буде офіційно проголошений таким у Сент-Джеймсському палаці в Лондоні. Він також очолить траурні заходи в якості короля і глави 14 королівств Співдружності.

У заяві Букінгемського палацу, на яку посилається "Бі-бі-сі«, говориться:" Королева мирно померла сьогодні вдень в Балморалі. Король і королева-консорт (принц Чарльз і Камілла Паркер-Боулз — ред.) залишаться в Балморалі сьогодні ввечері і повернуться до Лондона завтра».

Єлизавета II народилася 21 квітня 1926 року. Королева залишалася на троні 70 років: вона зійшла на престол 6 лютого 1952 року у віці 25 років після смерті свого батька, короля Георга VI. При королеві Єлизаветі змінилися 15 прем'єр-Міністрів — від Вінстона Черчілля до Ліз трас.

У 1947 році майбутня королева вийшла заміж за Філіпа Маунтбеттена, в шлюбі народилися принци Чарльз, Ендрю, Едвард і принцеса Анна. Спадкоємцем престолу є принц Чарльз, за ним — його старший син принц Вільям, наступні по порядку — діти Вільяма Джордж, Шарлотта і Луї.

На початку травня королева Великобританії вперше з 1963 року пропустила відкриття сесії парламенту. Тоді це пояснили, що Єлизавета II все ще відчуває проблеми після перенесеного коронавірусу. На початку липня королева передала принцу Чарльзу частину обов'язків. Коригування в список обов'язків монарха були внесені вперше за десять років.

8 вересня Букінгемський палац повідомив про занепокоєння лікарів станом королеви. Після цього в замок Балморал почали з'їжджатися члени королівської сім'ї.