Німеччина відправила Києву зенітні установки Gepard після відключення російського газу

Коментарi:

У відповідь на відключення російського газу влада ФРН за тиждень відправила в Україну радіолокаційну станцію COBRA (Counter Battery Radar) і п'ять зенітних самохідних установок Gepard. Інформація про це розміщена на сайті німецького уряду.

За весь час, з урахуванням нових поставок, Київ отримав 20 установок Gepard. Радарну технологію контрбатарейної боротьби Cobra Берлін передав вперше-вона дозволяє за дві хвилини виявити до 40 вогневих позицій гаубиць і мінометів.

У найближчому майбутньому ФРН поставить українським військовим новітні системи ППО IRIS-T, які німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр пообіцяв країні під час зустрічі з українським прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Раніше Київ отримав від Берліна реактивні системи залпового вогню MARS II і сотні самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000, яких добре показали себе в бою.

На початку російсько-української війни повідомлялося про можливу передачу Києву німецьких БМП Marder і танків Leopard старих зразків, проте пізніше Німеччина не тільки відмовилася від цієї ідеї, але і заборонила Іспанії відправляти українцям 40 старих Leopard A4, які іспанці купили у німців ще в 1990-і.пізніше з'ясувалося, що ця техніка в принципі непридатна для використання і прийшла в «жалюгідний стан» через багаторічний простій на складі.

На початку вересня канцлер ФРН Олаг Шольц відмовив київській владі в постачанні найсучасніших танків Leopard 2 і відмовився схвалити видачу експортної ліцензії після того, як німецький виробник Krauss-Maffei Wegmann (KMW) запропонував забезпечити ЗСУ своєю бойовою технікою на загальну суму 1,55 млрд євро. Перші танки планувалося передати через 36 місяців після підписання контракту.

В уряді Шольца повідомили, що країна продовжить надавати Україні військову, фінансову, політичну і гуманітарну допомогу, але розширювати військову підтримку не буде.

2 вересня "Газпром «оголосив про безстрокову зупинку» Північного потоку" нібито через несправність останньої працюючої турбіни Siemens, яка дозволяла завантажити трубопровід на 20% потужності. Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек звинуватив Росію у використанні газу в якості зброї.