У разі радіації від Південноукраїнської АЕС вітер рознесе її півднем України та Молдови, – прогноз учених

Куди рухається Північно-Атлантичний антициклон

У разі аварії на Запорізькій АЕС радіоактивне забруднення насамперед торкнулося б півдня України, включаючи Крим, а далі перемістилося б на територію Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії.

"Результат моделювання умовного викиду на ЗАЕС із початком о 17:33 (Київ) 4/09 та з тривалістю 15 годин показує, що повітряні маси 4 вересня можуть транспортувати викиди ЗАЕС на південь над територією Запорізької та Херсонської областей та всієї території тимчасово окупованого Криму.

Пройшовши над Чорним морем, повітряні маси почнуть пересуватися на захід на територію Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії", – йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

Моделювання переміщення атмосферних мас-носіїв продуктів викиду АЕС за умовної радіаційної аварії протягом 72 годин було виконано на основі глобального прогнозу погоди.

Також вчені змоделювали можливі подібні аварії на Південноукраїнській АЕС.

Радіаційна ситуація навколо Рівненської АЕС, Південноукраїнської АЕС, Хмельницької, Запорізької АЕС та ЗВ ЧАЕС за даними НГМС у 100-кілометровій зоні навколо АЕС, залишалася стабільною, перевищень не зафіксовано.

Потоки атмосферних мас Північно-Атлантичного антициклону, підхопивши викиди (УРА) ПУАЕС поширюватимуть їх на південний захід. Складові компоненти викидів ПУАЕС формуватимуть на маршруті перенесення досить вузьку смугу осередків з підвищеними щільностями випадів складових компонентів викиду над територіями Миколаєвської, Одеської областей та Молдовою. Через 17 годин потоки змінять напрямок на південно-східний – і перебуватимуть над переважно над Кримом та Чорним морем.