У новітніх російських ракетах знайшли електроніку рівня ігрових приставок минулого століття

Коментарi:

Росія використовує електроніку кінця 1990-х років в новітніх крилатих ракетах і ударних вертольотах. До такого висновку прийшли аналітики Conflict Armament Research (CAR), вивчивши уламки ракет, пише The New York Times.

Дослідники проаналізували фрагменти нових крилатих ракет X-101 і новітньої керованої ракети «Торнадо-з». В обох випадках були виявлені компоненти з маркуванням SN-99. З'ясувалося, що це приймачі супутникової навігації, які критично важливі для роботи ракет.

"Це рівень технологій кінця 1990-х або середини 2000-х в кращому випадку. По суті, це аналог ігрової консолі Xbox 360", – сказав інженер НАСА Арсеніо Менендес, який вивчив представлені компоненти. За його словами, мішанина деталей в новітніх російських ракетах може частково пояснити, чому вони не завжди потрапляють в ціль. Менендес вважає, що використовувані Росією пристрої неправильно обробляють супутниковий сигнал.

За його словами, російська навігаційна система, до якої підключені ракети, схожа на GPS-приймач з відкритим вихідним кодом. "Команда інженерів-електриків з коледжу могла б побудувати це", – зазначив Менендес. "Якщо ви не можете йти в ногу з часом, вкрасти технологію і використовувати її якомога краще", – резюмував він підхід Росії до електроніки.

Також дослідники car здивувалися, наскільки легко можна скопіювати російську зброю. Вони привели в приклад Міноборони США, яке вимагає від підрядників спеціально ускладнювати копіювання американських військових технологій, зокрема, за допомогою захисту від несанкціонованого доступу.

За словами дослідника Car Деміена Сплітерса, Росія використовує одні й ті ж електронні компоненти від іноземних виробників у різних видах зброї-від крилатих ракет до ударних вертольотів. При цьому багато іноземних деталей в російській зброї не повинні були поставлятися після 2014 року, коли проти Росії ввели санкції за анексію Криму. Дослідники сподіваються, що їхні знахідки допоможуть західним урядам виявити, яким чином заборонені компоненти потрапили до Росії.

США оцінювали рівень відмов високоточних ракет Росії в 60%, писав Reuters з посиланням на джерела. За даними Міноборони України, російські крилаті ракети "Калібр" мають шанс вразити ціль не більше 33%. У Києві називали зброю Росії "неефективною" і такою, що не відповідає сучасним вимогам. Близько 30% використаних у війні ракет потрапили в цивільні об'єкти.

Російська влада запустила програму переозброєння в 2007 році. За весь час дії програми на сучасну зброю було витрачено 22 трлн руб. В 2021 році заступник голови колегії Військово-промислової комісії (ВПК) РФ Андрій Єльчанінов анонсував, що програма буде продовжена до 2035 року, а витрати на неї складуть «не нижче 21-22 трлн рублів». До початку війни в Україні частка сучасних зразків озброєння в російській армії перевищила 70%, а в ядерних силах – 86%, заявляв президент володимир путін.