120 років тому по Миколаєву їздив всього один автомобіль

Коментарi:

У 1902 році в місті Миколаєві був всього один автомобіль.

Як розповідав краєзнавець В'ячеслав Чуніхін, цей перший автомобіль, що з'явився на вулицях Миколаєва, завдавав перехожим чимало занепокоєння. Він не мав звукового сигналу, і про його пересування сповіщав гучний голос шофера. Дуже часто пішоходи не встигали зорієнтуватися і в паніці кидалися бігти від раптово вилетів з-за рогу авто.

Панічно реагували на появу мотора гуси, кури, свині, які привільно розгулювали по вулицях Миколаєва.

- Уявляєте, вчора мене мало не задавила ця пекельна машина. Я побіг, а назустріч мені-пан статський радник. Так я збив його з ніг, і, падаючи, ми розбили в магазині вітрину.

- Який жах! А у мене цей мотор задавив індика.

4 квітня 1902 року газета "Південна Росія" повідомляла, що в Миколаєві з цим автомобілем сталося нещастя. Машина стояла в гаражі по вулиці інженерній. Тут спалахнула пожежа, в результаті якої автомобіль був пошкоджений.

А перша гонка моторів теж пов'язана з корабельною столицею. Відбулася вона 8 вересня 1907 року за маршрутом Миколаїв-Одеса довжиною в 123 версти.

Цей пробіг, що тривав 13 годин, не обійшовся без жертв – в сотні метрів перед фінішем загинули дві дворняги, що кинулися під колеса De Dion-Bouton гонщика Суручана. Всього стартували 13 екіпажів і четверо учасників на «мотоциклетах». Відомо, що ця гонка слідувала повз «сад Бішлер», що знаходився на території нинішньої Варварівки.

А 28 червня 1911 року «Миколаївська газета» повідомила про автопробіг Одеса-Миколаїв, в якому взяли участь вже 19 машин. Він був організований для популяризації автомобільного спорту. Серед николаевцев акція викликала великий резонанс:

- Уявляєте, учасники пробігу виїхали з Одеси зі швидкістю 30 верст на годину. А під'їжджаючи до Миколаєва, колона розвинула швидкість в 60 верст.

- Кажуть, що у пробігу беруть участь столичні журналісти.

- Так-так. Будемо сподіватися, що вони напишуть чимало втішного про пробіг.

... Йшов час, автоспорт ставав престижним заняттям. І вже мало хто згадував, з якими труднощами долали миколаївські піонери автомобілізму неприязнь, протидія і критику на свою адресу.