Українському спецназу, щоб звільнити село на півдні країни, довелося форсувати річку в ластах, – Костенко

Ворог мінує річки і в шоці від HIMARS.

Полковник Роман Костенко з Миколаєва служить на півдні України після російського вторгнення. Він каже, що зараз дальність і точність HIMARS дозволяють наносити удари глибоко в тил ворога.

"Після того, як ці комплекси вразили Російські склади зброї і мости, що ведуть до Херсона, противник був змушений знизити щільність вогню по наших позиціях», — розповів Костенко «NPR».

Проблема, за словами Костенка, в тому, що ЗСУ не мають достатньої кількості цієї зброї, щоб дійсно переломити ситуацію.

Тому повернули поки трохи територій.

Прогрес був повільним, іноді в середньому миля або близько того на місяць. Солдат, керуючий протитанковими ракетами, розповів NPR, що на взяття одного села пішло три місяці, тому що росіяни так добре окопалися на своїх оборонних позиціях.

США з січня 2021 року виділили Україні понад 13,5 мільярдів доларів на допомогу в галузі безпеки – це більше, ніж будь-якій іншій країні за останні десятиліття. Костенко каже, що вдячний за це. Але він також каже, що армії потрібно набагато більше, щоб просунутися на південь. Поки ж доводиться компенсувати відсутність техніки і озброєння кмітливістю і винахідливістю.

Костенко каже, що війська тут домоглися успіхів. Він каже, що нещодавно ЗСУ відбили у росіян довколишнє село. Костенко посилається на винахідливість спецназу і елемент несподіванки.

"Виїхали о третій ночі і прийшли до річки, – каже Костенко. "Противник замінував дно і, щоб не наступити на міни, наші бійці використовували ласти».

Костенко також каже, що західна зброя дальньої дії допомогла розгромити росіян, які утримують село. Він витягує на свій мобільний телефон відео про будівлю школи, де переховувалися росіяни. Перед ним величезний кратер. Костенко каже, що в результаті удару загинули не менше двадцяти російських солдатів. Він не назвав зброю, а тільки сказав, що вона надійшла від тих, кого він називає «нашими західними партнерами».