Євросоюз виділить Україні 5 млрд євро фінансової допомоги

Коментарi:

Євросоюз наступного тижня виділить новий пакет фінансування для України обсягом 5 млрд євро.

Як пише Bloomberg з посиланням на європейських дипломатів, знайомих з планом, гроші допоможуть Києву покрити невідкладні витрати, включаючи заробітні плати і пільгові виплати.

Ці кошти є частиною обіцяного ще в травні пакету в 9 млрд євро. Через розбіжності в думках Брюсселя і Берліна комісія поки виділила тільки мільярд євро. Німеччина наполягає на наданні безповоротних грантів, стверджуючи, що збільшення боргу завдасть ще більшої шкоди українській економіці. Єврокомісія вважає оптимальним варіантом пільгові кредити з більш високими гарантіями, що надаються державами-членами.

У підсумку майже всі учасники ЄС, крім Угорщини, погодилися фінансово гарантувати ще 5 млрд євро макрофінансової допомоги у вигляді довгострокових кредитів для України.

Тепер керівництву Євросоюзу і країнам-учасницям необхідно обговорити майбутнє 3 млрд євро, обіцяних навесні. Німеччина як і раніше наполягає на наданні грантів, в той час як велика група національних урядів пропонує видати решту суми в якості кредитів.

Очікується, що міністри фінансів ЄС приймуть рішення в рамках зустрічі наступного тижня в Празі. Пакет повинен бути схвалений державами-членами та Європейським парламентом.

Українській економіці, яка страждає від війни, потрібна допомога обсягом близько 5 млрд євро на місяць. У першій половині року ЄС виплатив 1,2 млрд євро у вигляді екстреного кредиту макрофінансової допомоги Уряду України. З 2014 року блок надав країні понад 5 млрд євро для підтримки широкої програми реформ в таких областях, як боротьба з корупцією або зміцнення верховенства права.