МАГАТЕ хоче залишити своїх представників на Запорізькій АЕС

Коментарi:

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче залишити своїх фахівців на Запорізькій атомній електростанції (АЕС) після завершення місії. Про це повідомив глава організації Рафаель Гроссі.

"Я розгляну можливість встановлення постійної присутності МАГАТЕ на АЕС. З нашої точки зору, це необхідно для стабілізації становища і отримання регулярних, надійних, неупереджених і нейтральних даних. Дуже важливо, щоб світ знав, що тут відбувається», — заявив Гроссі.

За його словами, за кілька годин роботи на АЕС фахівцям вдалося зібрати багато важливої інформації, і він побачив «ключові речі», які хотів побачити.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що мета візиту — захист Запорізької АЕС від можливої ядерної аварії. Також вони планували відвідати реактори і зустрітися з персоналом. Однак місію неотстуано супроводжували представники "Росатому". Вони не дали співробітникам місії поговорити з персоналом віч-на-віч.

Раніше Гроссі повідомив, що першочерговим завданням експертів буде спілкування з українськими фахівцями, які обслуговують АЕС. "Це одне з найважливіших речей, які я хочу зробити, і я це зроблю», — сказав він.

Офіційно повна програма місії на АЕС не озвучувалася.