"Шантаж росії провалився". Ціни на газ в ЄС впали на $1000 за три дні

Коментарi:

Соло на трубі, яке з початку української війни виконує «Газпром», справляє все менше враження на європейський газовий ринок.

Незважаючи на другу з початку літа зупинку «Північного потоку», відключення газу для Франції і нове скорочення поставок в Італію, ціна газу на Лондонській біржі ICE стрімко котиться вниз.

Читайте також "Газпром" замість поставок в ЄС спалив газу на $300 млн

Після краху на 17% в понеділок і ще 6,5% у вівторок на торгах в середу котирування ф'ючерсів на газ з поставкою в жовтні обвалилися ще на 13% і в моменті опускалися до 2450 доларів за тисячу кубометрів.

За неповних три дні газ втратив третину вартості, або більше 1000 доларів за тисячу кубів, потягнувши за собою ціни на електроенергію в найбільших економіках зони євро. У Німеччині вартість мегават-годину на оптовому ринку на рік обвалилася з історично рекордних 1050 євро в п'ятницю до 545 євро в середу.

Енергетичний шантаж Росії провалився, каже професор Hertie School Лайон Херт: "Північний потік" зупинений, а ринку все одно, і ціни руйнуються".

Причина – в тому, що газові сховища в Європі наповнюються з випередженням плану, вказує Вей Сюн, старший аналітик Rystad Energy. План Єврокомісії вимагав, щоб ПСГ були заповнені на 80% до 1 жовтня, але в цілому по ЄС ця мета була досягнута вже в кінці серпня. При цьому у Франції, яка на 20% забезпечувала свої потреби газом «Газпрому», сховища наповнені на 90%.

Відмова Росії від поставок французької Engie — найбільшому споживачеві газу з РФ в країні – є "використанням енергії в якості зброї", заявила в середу міністр енергетики Аньєс Паньє-Рюнашее.

Але "Франція готувалася до такого сценарію з весни", підкреслила вона, додавши, що ПСГ будуть заповнені на максимум потужності протягом двох тижнів.

Країни Європи наближаються до фізичних обмежень в газових сховищах, вказує Йон Трісі, видавець інвестиційного бюлетеня Fuller Treacy Money. "Щоб домогтися цього, газ купувався без оглядки на ціни. Вони росли на припущенні, що Європу чекає небувала енергетична криза, — зазначає Трісі. – Але він може виявитися не небувалим, а просто кризою. І це означає, що ми наближаємося до кінця періоду безладної скупки, до фізичних обмежень на зберігання, а значить, газ просто нікуди буде закачувати».