ЄС відправить в Україну мільйони пігулок йоду на випадок ядерної катастрофи

Коментарi:

Євросоюз передає Україні 5,5 млн таблеток йодистого калію для захисту людей від радіаційного опромінення у разі викиду на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС.

Як пише CNN, Єврокомісія назвала відправку ліків "превентивним заходом безпеки" і уточнила, що партію таблеток запросив український уряд.

Йодид калію захищає щитовидну залозу від накопичення радіоізотопів йоду в разі радіаційного забруднення.

"Ніяку атомну електростанцію не можна використовувати в якості театру військових дій. Неприпустимо, щоб життя цивільних осіб наражалися на небезпеку. Всі військові дії навколо Запорізької АЕС повинні бути негайно припинені", – додав комісар ЄС з кризового управління Янез Ленарчич.

Російські війська утримують станцію практично з самого початку вторгнення в Україну, але працездатність станції підтримують українські інженери. З початку серпня об'єкт піддається обстрілу, в яких Київ і Москва звинувачують один одного. 25 серпня ЗАЕС вперше в історії була відключена від енергомережі. Мер Енергодара Дмитро Орлов назвав причиною обстріли, "Енергоатом" – пожежа.

Компанія Maxar Technologies опублікувала 29 серпня супутникові знімки, на яких видно пробоїни в даху будівлі АЕС. На фото також видно бронетехніку на території станції та дим від пожеж неподалік.

Найближчими днями стан станції має оцінити місія МАГАТЕ на чолі з Генеральним директором організації Рафаелем Гроссі. Команда агентства вже прибула до Києва, де Гроссі зустрівся з українським президентом Володимиром Зеленським.

Експерти оцінять фізичний збиток станції, роботу систем безпеки і охорони, перевірять умови роботи персоналу і вживуть необхідних заходів за результатами тестів. Міністерство енергетики України заявило, що не коментуватиме поїздку місії МАГАТЕ «з міркувань безпеки».

Адміністрація Енергодара вже обіцяла роздати жителям 25 000 таблеток йодиду калію на випадок радіаційного викиду. Орлов запевнив, що зараз немає необхідності приймати ліки навіть для профілактики, і висловив надію, що приводу приймати препарат ніколи не буде.

Влада сусідньої з Україною Молдови також запасається йодом. Кишинів отримав від Румунії мільйон таблеток йодиду калію. Їх роздаватимуть "тільки при виниклій небезпеці", пояснив глава Кишинівського управління громадського здоров'я. "Це не означає, що громадяни повинні звертатися за засобом", – попередив він.

У Росії продажі йодовмісних препаратів підскочили з початку війни. На маркетплейсах попит злетів на 103% в квітні в порівнянні з березнем 2022 року, на 40% в травні в порівнянні з квітнем і на 42% в липні в порівнянні з червнем. Також росіяни почали розкуповувати Дозиметри: з 1 по 22 серпня сукупні продажі приладів на Ozon і Wildberries виросли на 161% в порівнянні з липнем.

Сплеск попиту на йодид калію після початку війни в Україні фіксували і в США. У березні The Daily Mail писав, що таблетки йодиду калію пропали з аптек і супермаркетів, які торгують безрецептурними препаратами. Таблетки від радіації на тлі повідомлень про бої навколо українських АЕС скуповували і в Європі, повідомляла Бі-бі-сі.