Сьогодні Успіння Богородиці: історія, традиції, що можна і не можна робити

Коментарi:

28 серпня православні християни відзначають одне з дванадесятих свят, яке присвячене мирній кончині Божої Матері – Успіння Пресвятої Богородиці. У народному календарі дата отримала назву Успіння, успенщина.

Що за свято Успіння Богородиці?

Божа Матір після того, як її син вознісся на небо, проживала в Єрусалимі в будинку Іоанна Богослова. Коли прийшов їй термін, відійти від земного життя у вічне, з'явився архангел і сповістив Діву Марію, що через три дні вона помре.

Перед кончиною Богородиця побажала попрощатися зі святими апостолами – учнями її сина, які по всій Землі розійшлися з проповідями Христової віри. Вони чудесним чином на хмарах з'явилися в Єрусалим.

Матір Божа з усіма попрощалася, розпорядилася щодо свого майна і мирно померла. Святу Успіння передує двотижневий піст, який після Великого посту вважається найбільш суворим.

Обряди і традиції цього дня

Успіння був важливим святом, що означало закінчення літа і прихід осені. За традицією до церкви несли колосся і насіння різних хлібів для освячення і благословення майбутнього врожаю.

З 28 серпня починали збирати гриби в лісі і горіхи, і заготовлювати їх на зиму. У селян закінчувалася літня жнива, і починався основний збір врожаю.

У дівчат незаміжніх вистачало своїх проблем.

До Успіння потрібно було доглянути для себе нареченого, щоб на Покрову весілля зіграти. А якщо не встигла знайти судженого, то доведеться зиму в дівках просидіти.

Що можна робити

У цей день потрібно обов'язково відвідати храм і помолитися за здоров'я і благополуччя всіх рідних і близьких.

Також в цей день радять роздати милість тим, хто цього потребує. Якщо ви побоюєтеся, що гроші будуть витрачені на алкоголь, тоді краще самим купити продукти або дати непотрібні речі.

Коли в будинку хтось захворіє, то йому потрібно дати шматочок Успенського короваю для якнайшвидшого одужання.

Українські традиції наказували майбутнім молодятам готуватися до весілля: хлопці посилали до коханих сватів, а дівчата приймали (або не приймали) пропозиції сватів.

У свято Успіння Богородиці забороняється:

1. Виконувати будь-які роботи по дому або на городі. Особливо це стосується жінок-ніяких прань, прасування, прибирань, шиття. Все це необхідно переробити напередодні.

2. Сьогодні сувора заборона на користування ножем, наші предки навіть в руки не брали ріжучі та колючі предмети. Вірили, хто не послухається, той серйозно захворіє. Їду в цей день не готували, а хліб відламували руками.

3. Вогонь сьогодні краще не розводити, інакше можна накликати на житло всякі напасті.

4. Люди вірять, що сьогодні роса – це сльози природи, яка плаче про покинула земний світ Богородиці, про те, що вона не може перебувати поруч з нами і допомагати нужденним. За Успенської Росі ходити босоніж забороняється, можна підчепити до себе купу важких хвороб.

5. Не можна сьогодні сваритися з близькими і рідними людьми, заздрити, засуджувати, ображати і лихословити.

6. Молодим дівчатам Категорично забороняється зістригати волосся і викидати їх. У народі кажуть, що так можна накликати на себе сльози Діви Марії.

7. Не потрібно 28 серпня надягати стару або незручне взуття, вона може принести проблеми у ваше життя. Згідно з народними прикметами, хто на Успіння ногу натре, у того рік буде невдалим, повним труднощів і неприємностей.

8. Не можна сьогодні на підлогу їжу упускати, і вже тим більше наступати на хлібні крихти.

Народні прикмети 28 серпня

Якщо на Успіння вода у водоймах тиха і спокійна, не хвилюється, значить, зима буде без хуртовин, а осінь без вітрів.

Велика кількість павутини 28 серпня віщує малосніжну і морозну зиму.