У миколаївських школах, як на фронті – все доведеться вирішувати на ходу. Які виклики несе 1 вересня і новий навчальний рік

Коментарi:

Війна внесла хаос в налагоджений і вивірений процес навчання, поламавши багато задумів і планів. Ніхто достовірно не може сказати, як розвиватиметься ситуація в прифронтовій Миколаївщині. Напередодні старту навчального року в міському управлінні освіти провели нараду, присвячену нагальним питанням підготовки шкіл до роботи в умовах воєнного стану.

На першому плані питання безпеки дітей і педагогів. Тому зараз йдеться лише про дистанційне навчання.

У разі стабілізації безпекової ситуації в місті, форма освітнього процесу протягом навчального року може змінитися. Однак для цього школи повинні мати сховище (підвальні або цокольні приміщення) і привести його у належний стан.

В ході нараді було озвучено, що спецкомісія обстежила 100% шкіл в місті. Тільки 14 відсотків з них мають захисні споруди, рекомендовані для використання укриття учасників освітнього процесу при виконанні певних робіт.

Миколаївські школи приймуть дітей з тимчасово окупованих територій

У місті третій рік поспіль на постійній основі функціонують класи з дистанційною формою навчання для учнів 5-11 класів на базі трьох навчальних закладів: https://osvita.mkrada.gov.ua/chekaiemo-do-shkoly/.

"На сьогоднішній день ми отримали 165 заяв на навчання дітей з тимчасово окупованих територій в миколаївських школах. Впевнені, наші вчителі зроблять все можливе, щоб вони отримали якісну українську освіту (Детальніше про набір учнів за посиланням: https://osvita.mkrada.gov.ua/chekaiemo-do-shkoly/). Керівникам навчальних закладів рекомендовано дотримуватися гнучкості у відборі навчально-методичного забезпечення освітніх програм загальноосвітніх закладів», – зазначили в управлінні.

Електронні журнали і заборона російської мови

У місті близько третини шкіл перейшли на електронну форму введення класного журналу. Найбільшим попитом користується платформа NZ.UA (нові знання).

В управлінні ще раз нагадали, що рішенням виконкому Миколаївської міської ради заборонено функціонування 1-4 класів з російською мовою навчання; вивчення російської мови як предмета, курсу, факультативу в 1-11 класах; оформлення освітнього середовища російською мовою в учбових закладах.

Також на нараді обговорили і кадрові питання, зокрема для тих працівників, які перебувають за межами України, наповнюваності та поділу класів на групи, підготовку до опалювального сезону, роботу закладів дошкільної та позашкільної освіти.

***

В умовах невизначеності воєнного часу дуже важко прогнозувати, як відбуватиметься навчальний процес у школах. Очевидно, все буде вирішуватися"в ручному режимі". Поки точно відомо, що навчальний рік розпочнеться 1 вересня. І намічено, що завершиться він 2 червня 2023 року.