Лиман і Лупареве: незважаючи на обстріли, люди повертаються в прифронтові села на Миколаєві

Коментарi:

Люди у прифронтових селах Миколаївщини живуть під землею п’ятий місяць. Виходять з укриттів тільки за крайньої необхідності і чекають на контрнаступ українських армійців.

Але попри обстріли, люди повертаються в свої оселі на Миколаївщині, пише Крим.Реалії.

Наталія Панашій – староста Лиманів та ще села Лупареве на Миколаївщині. Найсильніші обстріли, за її словами, були на Великдень.

«Стріляють десь перед селом, не долітає. Бувають такі поодинокі постріли, які залітають у село. Але, слава Богу, що Бог береже, що всі люди живі. На даний момент остання людина загинула у нас 18 червня. Дай Боже, щоб у нас ніхто не загинув за цей час. На даний момент у нас понад 30 повністю знищених житлових будинків, в яких неможливо жити. 50% будинків, які дуже серйозно пошкоджені від вибухів. Люди масово виїжджали з нашого села та Лупарева», – каже Наталія Панашій.

Лимани, Лупареве та ще чотири села входять до Галицинівської територіальної громади Миколаївської області.

«Ситуація досить важка. Тому що Галицинівська громада безпосередньо контактує своїми кордонами з Херсонською областю. І зараз — це зона активних бойових дій. Із 6 сіл громади, близько 10 тисяч осіб було у мирний час. На даний час 3 села майже знищені до нуля. Там буквально по 10-15 людей. Все. Села більше нема», – розповідає офіцер поліції Галицинівської громади Віталій Пашко.

Лимани не були під окупацією, російські війська зупинилися за півтора кілометри, – каже староста Наталія. Тоді люди й пішли із села. До 24 лютого у Лиманах та селі Лупареве жило 4 тисячі людей, зараз близько 700-800, – розповідає Наталія Панашій. Але останнім часом люди почали повертатися.

Наталія, каже, була свідком загибелі місцевих. Від касетних снарядів...

«Бачила та була присутня на місці подій, коли загинув чоловік — найперший у селі Лимани, Олександр Миколайович, та остання, Надія Трохимівна. Це вона казала: «Давай у воронки від снарядів садити квіти». І допомагала квіти садити. Бачила, як саме вона загинула. Їй відірвало касетою ноги. Вона просто на вулиці стекла кров'ю, і не було кому допомогти. Просто у цей момент... Але ми віримо, що вони за це відповідатимуть. Усі вони нестимуть відповідальність», – вважає Наталя Панашій.

Наталія не хоче, щоб південь України повторив долю Донбасу, щоб обстріли сіл, якими вона керує, затягнулися на роки.

«Зараз ми перебуваємо, грубо кажучи, у шкурі Донбасу, який 8 років бореться, досі там війна. У нас 161 день. Ми просто не уявляємо, не дай Боже нам цих восьми років, які пережили там люди. Не дай Боже! Тому хочеться швидше нашої перемоги. Але хочеться, щоб підтримали всі країни та допомогли у боротьбі з Ка.....ю. Всі. Не лише щоб боролися ми самі», – каже Наталя.

Лупареве –​ село, в якому люди живуть під землею

До повномасштабного вторгнення у селі Лупареве були багатоповерхові будинки. Після бомбардування від них залишилися руїни. Одне з останніх руйнувань у селі – місцеве кафе, яке перетворилося на згарище. Сьогодні люди в Лупареві живуть під землею, у бомбосховищі місцевої школи.

«Так, так, весь час ми тут. Уночі та в день. Тому, що в мене, наприклад, хата на Кооперативній, перший будинок біля пам'ятника. Там немає даху зовсім. Мені не можна плакати, я плакатиму. Там даху немає взагалі. Жодного вікна немає. Вони нам допомогли, дали 3 листа. А що? 15 вікон вибито. Ще й пластикові там вікна. Як їх закрити? Ну, як без вікон? Пішла хоч собакам сьогодні дала. Варила там. А воно із самого ранку сьогодні б'є. Аж торохтить все», – скаржиться жителька укриття 81-о річна Валентина Петрівна.

Зараз в укритті живуть 18 людей, переважно пенсіонери. Сплять на ліжках, збитих із дерев'яного бруса, як у таборових бараках. Харчування привозить староста села та волонтери. І так уже п'ять місяців.

«Пайки, дякую, нам дають. Привозять. Хліб також тричі на тиждень. Дають по хлібині, ось десь поклала. Отже, слава Богу, дякую всім, хто нам допомагає. Скільки ми? Як, Люда? 5-й місяць це точно. 5-й місяць ми вже живемо в підвалі», – каже Валентина Петрівна.

Зінаїда та Анатолій, живуть в Лупареві у своєму будинку. За місцевими мірками він майже не пошкоджений.

«Стріляють, стріляють. Постійно туди стріляють. Ось тільки позавчора у сусіда сарай підірвало. Снаряд прилетів. Добре, що сарай був у винограді, то мене тільки обсипало пилом. Позавчора прилетів снаряд», – каже житель Лупарева Анатолій.

Під час найбільших обстрілів пара виїжджала із села, але потім повернулася до рідної оселі.

«І живемо, і виживаємо. Виживаємо, напевно, завдяки трішечці нашому ентузіазму та вірі у перемогу, і в те, що нам допомагає держава, і пайки нам дають. Бувало й важко, води не було, світла часто не було, бо перебивали часто-густо вибухами. Але терпимо. Були у місті, у дітей на квартирі. Там також не дуже. То приїхали сюди», – розповідає дружина Анатолія Зінаїда.

Наприкінці березня до їхнього двору, зі слів Зінаїди, прилетіла міна.

«У нас був добрячий приліт. 29 березня такий у нас був приліт, на город міна впала. Дім поламало й вікно. До мене на чай прийшла, і в холодильник одразу. Це, звісно, було дуже страшно. У нас льоху немає. А так, є куточок такий у будинку, де, ніби, глухі стіни. Там і молимося Богу, і сподіваємося, що все мине», – каже Зінаїда.

У брифінгах Міноборони Росії після 24 лютого про село Лупареве на Миколаївщині була одна згадка. Хоча, зі слів місцевих, село бомбардують регулярно.