На Миколаївщині окупанти гатять по території, де росте рідкісна рослина

Коментарi:

Рідкісна трав'яниста рослина астрагал висунський, що зростає на території Миколаївської області, опинився під загрозою знищення. Екологи пов'язують це з активними бойовими діями на територіях, де рослина зростає.

Астрагал висунський зростає у межах регіонального ландшафтного парку "Висунсько-Інгулецький". Вид зустрічається між Березнегуватм та селом Висунськ Баштанського району.

Це парк було створено на Миколаївщині в 2011 році, розкинувшися на приблизно 30 цінних степових ділянках Березнегуватської громади в басейні річок Висунь та Інгулець з ендеміками, які зростають лише тут і більше ніде в світі.

"Астрагал висунський — вузьколокальний ендемічний вид, який наразі під найбільшою загрозою зникнення, оскільки південно-східні ділянки парку є лінією фронту на межі Миколаївської та Херсонської областей, а Березнегуватська територіальна громада регулярно страждає від постійних обстрілів агресором", – розповів експерт Української природоохоронної групи Віктор Скоробогатов.

Також серед причин, які прискорюють зникнення рослини, відведення ділянок, на яких зростає астрагал висунський, у приватну власність. Використання цих територій є несумісним зі збереженням ґрунтового та рослинного покриву у природному стані.

А у “Висунсько-Інгулецького” парку ще до війни розорали та приватизували сотні гектарів.

Від приватизації та розорювання найбільше потерпають Висунські ділянки парку, а від військової агресії – Інгулецькі ділянки, оскільки вони найближче розташовані до лінії фронту на межі Миколаївської та Херсонської областей.

Поки тривають бойові дії, дослідити території регіонального ландшафтного парку "Висунсько-Інгулецький" та безпосередньо стан популяцій астрагала висунського неможливо, констатують в Українській природоохоронній групі.