"Газпром" замість поставок в ЄС спалив газу на $300 млн

Коментарi:

Це місячний бюджет великого російського регіону

Знизивши прокачування газу в Європу до рівнів початку 1980-х років, «Газпром» продовжує в промислових масштабах спалювати надлишки палива в початковій точці трубопроводу «Північний потік», що йде до Німеччини.

Факел горить на заводі «Газпрому» з виробництва зрідженого природного газу «Портова», де щодня знищується близько 4,34 млн кубометрів газу, оцінюють аналітики Rystad Energy (їх аналіз наводить BBC News). Вартість палива, що спалюється досягає $10 млн в день, або близько $300 млн в місяць (18 млрд рублів).

Ця сума дорівнює середньомісячному бюджету великого російського регіону, такого як, наприклад, Пермський край (228 млрд рублів на рік, 19 млрд рублів на місяць) або Крим (240 млрд рублів на рік, 20 млрд — на місяць). А для бідних суб'єктів спалений "Газпромом" газ коштує майже як річний бюджет: 19,6 млрд рублів в Єврейській автономній області, 24,6 млрд рублів в Калмикії.

Само по собі факельне спалювання газу – стандартний процес знищення газів, що відходять, які не можуть бути перероблені, або якщо газ якийсь час не може бути доставлений споживачеві. Але різке збільшення спалювання в "портовій" відзначається саме з середини червня.

Так, 3 серпня Фінська державна телерадіокомпанія Ylе повідомляла: "Згідно супутниковим знімкам системи моніторингу пожеж NASA, щодня з 17 червня на компресорній станції "Портова" російської нафтогазової групи "Газпром" виявляють полум'я. Інших осередків загоряння в районі станції не було». Гігантський факел бачать жителі Фінляндії.