Вулиці в Миколаєві не повинні носити чиє-те ім'я, це повинні бути географічні назви, – Юрій Любаров

Коментарi:

У місті Нові назви очікують десятки вулиць.

Про це Суспільному розповів Юрій Любаров, начальник управління по культурі і охороні культурної спадщини Миколаївської міськради.

Для забезпечення законної процедури перейменування вулиць в Миколаєві необхідно затвердити новий склад топонімічної комісії.

"Новий склад комісії створює і затверджує міська рада. Перед війною вже був підготовлений проект рішення про новий склад топонімічної комісії. Але, на жаль, не дійшов час до цього рішення, і зараз комісія просто не може працювати, адже немає необхідної кількості людей», – сказав Юрій Любаров.

До речі, Юрій Любаров пояснив походження назви вулиця Московська, яка була нещодавно була перейменована на Маріупольську.

"У XVIII-XIX століттях, що таке вулиця? Це підказка людині, де вона знаходиться. Якщо вулиця Крива, вона називається тому, що вона крива. Якщо вулиця Кладбіщинська, то десь поруч є кладовище, якщо вулиця Спортивна – стадіон або спортивний майданчик. Що таке вулиці Московська, Чернігівська (зараз це вулиця Шнеєрсона, вона була Чернігівська, Карла Лібкнехта). Це вулиця, по якій їхали в бік Москви, вона дивилася на Москву. Виїжджали в Херсон, по Одеській вулиці-в Одесу. Топоніміка у людей XVIII століття була дуже проста", – говорить Юрій Любаров.

У Миколаєві до кінця XIX століття не було жодної вулиці, яка носила б чиє-те ім'я, говорить Юрій Любаров.

"Перша вулиця – це була вулиця Пушкінська. Вулицю бульварну, що виходила на бульвар, в Інгул, перейменували на честь Пушкіна. Потім вже з'явилася вулиця Олександрівська. В кінці XIX століття була Олександрівська, коли вбили царя Олександра. Потім її швидко перейменували в Соборну. Я, як краєзнавець, взагалі вважаю, що вулиці не повинні мати будь-якого імені. Це повинні бути географічні назви. А увічнювати ім'я людей ми повинні в інший спосіб", – пояснив Любаров

За словами чиновника, в черзі на перейменування десятки вулиць міста Миколаєва. Це Імена, пов'язані з радянською або з російською імперіями.

"У "Положенні про перейменування вулиць" і за логікою існування топоніміки, ця людина повинна бути відома і внести великий внесок або в розвиток міста, такий місцевий герой, або це повинен бути герой національного рівня. Ми не можемо зараз повторювати радянський шлях, щоб у кожному місті в центрі була вулиця Леніна, Радянська і т.д.", — говорить Юрій Любаров.