40-метрова яхта російського олігарха затонула біля берегів Італії

Коментарi:

Яхта My Saga, яку італійські ЗМІ приписують Геннадію Айвазяну, співвласникові холдингу «Кузбассразрезуголь» і Голові ради директорів компанії «Крутрейд», затонула на півночі Італії. Судно йшло з Галліполі на заході Туреччини в Мілаццо на північному узбережжі Сицилії.

Екіпаж повідомив про попадання води через корму рано вранці 20 серпня, після чого до My Saga була спрямована берегова охорона. Рятувальне судно спробувало відбуксирувати яхту на берег. Однак під час транспортування вона потонула.

У заяві італійської берегової охорони наголошується, що транспортування судна ускладнене поганими погодними умовами. Під час рятувальної операції судно було частково затоплене і нахилилося на правий борт. Всі члени екіпажу врятовані, про постраждалих не повідомляється.

My Saga довжиною 39,4 метра була найбільшою яхтою, побудованою Monaco Yachting and Technologies в 2007 році. За даними SuperYacht Times, яхта була куплена в 2022 році. Італійські ЗМІ вважають, що судно обійшлося Айвазяну як мінімум в $50 млн.

Хто такий Айвазян

Геннадій Айвазян уникає публічності. Його ім'я фігурувало в скандалі з відмиванням грошей через Естонську філію Swedbank. Через нього проходили підозрілі операції загальною сумою $6 млрд в інтересах юридичних осіб, контрольованих росіянами і вихідцями з пострадянських країн.

Шведська SVT і естонська газета Postimees з'ясували, що Айвазян був одним з власників компанії Carbo One, яка використовувала рахунки в Swedbank для виведення $1,58 млрд з Росії.